Cégvilág

Sutba vágták a számlatömböt a kkv-k

Online számlázóprogramra váltott a kéziszámlások többsége és nagy igény van a többletfunkciókra is.

A 2018-tól három fokozatban bevezetett adatszolgáltatási kötelezettség egyúttal a kéziszámla-éra végét is beharangozta: ugyan nem tűntek el teljesen a kézzel írt számlák, mégis mostanra az online, felhőalapú megoldás uralja a kkv-k és egyéni vállalkozók számlázási szokásait – mutatott rá közleményében a Számlázz.hu.

Míg tavaly a megkérdezettek több mint kétharmada használt kézi számlatömböt, mára ez már csak valamivel több mint az egyharmadukra igaz. A telepített programot választók aránya ugyan mutat minimális növekedést, igazán nagy arányú változás az online számlázók esetében figyelhető meg, amely felhasználóinak aránya közel megduplázódott az eltelt egy évben – derült ki az NRC kutatóintézet által készített reprezentatív felmérésből.

Az online számlázót használók körülbelül fele ugyanakkor hibrid számlázási gyakorlatot követ, ezért lehetséges az, hogy

a kéziszámlát alkalmazók aránya még mindig 40 százalék körül mozog: míg az egyéni vállalkozók több mint felénél megfordul a számlatömb is, a kkv-k többsége felhagyott azzal.

A mobileszközök használata csak mérsékelten nőtt: online számlázni a legtöbben még mindig nagy képernyőn szeretnek.

Fotó: Shutterstock

Az online számlázás 2021-re megnövekedett népszerűsége jórészt annak a minden vállalkozást érintő jogszabályváltozásnak tulajdonítható, mely szerint 2020 júliusától minden belföldi adóalany részére kiállított számlát, 2021 januárjától pedig külföldi áfaalanyoknak és a magánszemélyeknek szólókat is továbbítani kell a felé.

Ennek következményeként sok az újdonsült számlázóprogram-felhasználó: az online szoftvert használók közel fele az utóbbi egy évben regisztrált számlázási fiókot.

Körülbelül 80 százalékuk kézi számlatömbről váltott, de a telepített programokat is sokan hátrahagyták az online megoldásokért.

A Számlázz.hu megkérdezett felhasználóinak is több mint a fele legfeljebb egy éve regisztrálta fiókját. 2020-ban több mint 250 000 vállalkozás csatlakozott a cég programjának használóinak táborába.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal számlatömb számlázás adatszolgáltatás
Kapcsolódó cikkek