Cégvilág

Attól tartanak, hogy sokan lovagolnák meg az áremelési hullámot

Komoly gondokat okoz az építőipari nyersanyagok és építőanyag-ipari termékek drasztikus világpiaci áremelkedése az valamennyi tagországában. Az Európai Építőipari Főszövetség adatai szerint 2020 novembere és 2021 márciusa között az összes acéltermék ára emelkedett, például a vas-acél vasalatok alapára

Olaszországban körülbelül 110 százalékkal, míg Franciaországban és Németországban 70 százalékkal, Spanyolországban pedig körülbelül 64 százalékkal.

Mindeközben a bitumen ára 15 százalékkal nőtt, a cement pedig 10 százalékos drágulással nyitott idén januárban tavaly decemberhez képest. Tavaly novembertől februárig 20 százalékkal drágult a fa, több mint 40 százalékkal a polietilének, 17 százalékkal a réz és 34 százalékkal az olaj és származékai.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) attól tart, hogy az általános áremelési hullámot sokan meg akarják lovagolni, köztük egyes építésianyag- és termékgyártók teljesen indokolatlanul.

Fotó: Oláh Tibor / MTI

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) már reagált is az ÉVOSZ megkeresésére, jelezve, hogy a felpörgő építkezések és felújítási hullám mellett kiemelten fontos a tiszta verseny az építőipari alapanyagok piacán. A drágulás megfékezése fontos azért is, hogy a lakásfelújítási támogatások, a családok otthonteremtési kedvezményei és az új lakásépítéseket ösztönző kormányzati lépések kedvező hatásai minél teljesebben érvényesülhessenek.

A piaci konzultációt kezdeményezett a szakszövetséggel, hogy feltárják az építőipari szektorban tapasztalható áremelkedés okait, és minél alaposabban feltérképezhessék az ágazat esetleges versenyproblémáit.

Az utóbbi hónapokban erősödött az építkezésekhez szükséges alapanyagok iránti kereslet, és ezeknek a termékeknek az áremelkedése is megfigyelhető.

A nemzeti versenyhatóság közleményében emlékeztetett, hogy tavaly ősszel átfogó jellegű versenyfelügyeleti eljárást indított a hazai cementpiac három legnagyobb szereplőjével szemben gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt. Emellett az elmúlt egy évben előzetes vizsgálatokat folytattak le számos más építőipari alapanyag (például tégla, tetőcserép, szigetelő- és burkolóanyagok, nyílászárók) forgalmazásának piacán, hogy feltárják az értékesítési rendszerüket.

építőanyagok építőanyag építőipar acél GVH Vas drágulás ÉVOSZ
Kapcsolódó cikkek