A Warner Music megvásárolta David Guetta katalógusát, vagyis dalainak a jogait.

Az 53 éves francia DJ és producer egyike a legfiatalabb zenészeknek azok közül, akik eladták a katalógusukat. Ilyen lépést korábban általában karrierjük zenitje után tettek meg a művészek, az utóbbi években azonban egyre több „fiatal” is megvált szerzői jogaitól. A zenei jogok iránt erősen megnőtt az érdeklődés az elmúlt időszakban, ahogy a streamingszolgáltatások elterjedése ismét nyereségessé tette a szektort. A Warner mostani bevásárlása Guetta jövőbeli felvételeire is vonatkozik. A vételárat nem hozták nyilvánosságra, de kiszivárgott, hogy közelít a 100 millió dollárhoz.

Korábban a nagy nevek közül Bob Dylan, a Blondie és a Fleetwood Macből ismert Stevie Nicks lépett meg hasonlót. Dylan tranzakciója kapta a legnagyobb nyilvánosságot, akinek a teljes életművét, hatvan év alatt írt összes dalát a Universal Music vette meg „kilenc számjegyű” összegért, több száz millió dollárért. A sokak megrökönyödésére 2016-ban irodalmi Nobel-díjat kapott énekes-dalszerző nem maga házalt az életművel. A történetet közelről ismerők szerint régóta beszélgetett erről a kérdésről Jody Gersonnal, a Universal Music kiadói üzletágának a vezérigazgatójával. Dylan mindig is vigyázott arra a lemezszerződéseinél, hogy zenéjének a jogait megtartsa magának, s azokat a Sony/ATV Publishing kezelte.

Fotó: Getty Images

A zenei szerzői jogok tehát az elmúlt években, a streamingszolgáltatások felfutásával párhuzamosan értékelődtek fel.

A Universal Musicot például egy tavalyi részvényeladás 30 milliárd dollárra értékelte, ami jóval több annál a 6,5 milliárdnál, amelyet a SoftBank még 2013-ban kínált a kiadóért. A francia Vivendi-csoport tulajdonában álló Universal többek között a The Beatles és Lady Gaga szerzői jogaival is rendelkezik. A Vivendi a hírek szerint fontolgatja, hogy tőzsdére viszi a céget.

A zeneipar óriásai mellett kisebb, ám nem kevésbé ambiciózus vállalatok is vesznek katalógusokat, a legismertebb közülük talán a brit Hipgnosis és a Primary Wave. Utóbbinak adta el életművét Stevie Nicks, 100 millió dollárért. Taylor Swift katalógusát pedig a Shamrock nevű kockázatitőke-befektető alap vásárolta meg, 300 millió dollárt meghaladó összegért.

További részletek a Figyelő legfrissebb számában.