Az európaiak körében egyre népszerűbb a vasúti és a kerékpáros közlekedési mód kombinációja; mindkettő népszerű az ingázók, a szabadidős tevékenységet folytatók vagy turisták, kirándulók körében; a legfenntarthatóbb utazási formának számít. Az ECF tanulmányában a szakemberek arra keresték a választ, hogy mennyire egyszerűen vehetők igénybe napjainkban Európa-szerte a vasúti és kerékpáros közlekedési módok kombinációi. A kutatás legfőbb tanulsága, hogy a távolsági, nemzetközi járatok kerékpárszállítási gyakorlatában mind az infrastruktúra, mind a szolgáltatás színvonalának tekintetében óriási eltérések mutatkoznak Európa-szerte.

A tanulmány 69 vállalat gyakorlatát vizsgálta hat szempont szerint, a MÁV-Start 50 pontból 34-et elérve lett a 4. helyezett. Egyik szolgáltató sem érte el a maximális pontot, ami azt jelenti, hogy sok feladat áll még a társaságok előtt.

 

Fotó: mavcsoport.hu

Az elért eredménnyel kapcsolatban Kerékgyártó József, a MÁV-Start vezérigazgatója elmondta:

a kerékpározás az egyik legjobb módja a kis károsanyagkibocsátású közlekedésnek, és a klímavédelmi törekvéseinknek megfelelően a MÁV-Start is elkötelezett a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésében, a vasút-kerékpár kombináció pedig az egyik legfenntarthatóbb közlekedési módok egyike az autó helyett. A MÁV-Start folyamatosan fejleszti azon szolgáltatásait, amelyek a környezettudatosság egyre szélesebb körben való elterjedését és a megváltozott igényeket kiszolgálja, a fenntartható közlekedési módokat előtérbe helyezi. A vasúttársaság folyamatosan javítja a kerékpárszállítás minőségét és lehetőségek szerint bővíti a szükséges kapacitásokat.

A felmérések szerint a magyar lakosság egyharmada kerékpározik, a koronavírus-járvány következtében pedig ez a szám folyamatosan növekszik. Az egyik kiemelkedő célpont a Balaton partja, az ide utazó kerékpárosok számára, akik bármely balatoni állomásról indulnak vagy oda érkeznek, új típusú, olcsó, vonathoz kötött, egyútra szóló Balaton kerékpárjegyet vezetett be a MÁV-Start. Ez nagyon népszerű, egy hónap alatt több mint 27 ezer ilyen jegy kelt el. A vasúton már bevált a bicikliszállítás, június 16-tól tesztjelleggel pedig a Volánbusz egyes autóbuszjáratain is magunkkal vihetjük a kétkerekűt. A kerékpáros turisták könnyebb utazása érdekében a Balaton, a Tisza-tó és a Velencei-tó térségében is nagyobb kapacitást és bővebb kínálatot nyújt  a MÁV-Start, és stratégiai megállapodást is kötött a Magyar Kerékpárosklubbal, amely által  a vasút és kerékpáros közlekedés népszerűsítése a cél.