A járványhelyzet alatt sok hazai ipari szereplő nehéz helyzetbe került a rendelések hiánya miatt, de most, hogy a vírushelyzet után kezd talpra állni a gazdaság, a Haris Digital a digitalizáció lehetőségével támogatja a hazai ipar még gyorsabb újraindítását. Egy hathetes, ingyenes programban az Amerikai Egyesült Államokban rangos díjat nyert IoT megoldásuk segítségével felmérik a termelésihatékonyság-veszteségek mértékét, költségét, pontos okait és javaslatot is adnak a fejlesztésre. A problémák feltárása utána az új megnövekedett rendelési mennyiségeket gyorsabban, nagyobb hatékonysággal, magasabb profitabilitással, kevesebb napi fejfájással tudják majd leszállítani az adott cégek. 

 Az első 20 ügyfelünknek teljesen díjmentesen adjuk a 6 hetes felmérést, a jelentkezési határidő július 23-a. A teljes hazai ipar számára hozzáférhetővé tennénk rendszerünket, de jelenleg az erőforrásaink sajnos ezt nem teszik lehetővé

 – hangsúlyozta Perecz Péter. A Haris Digital alapítója reményét fejezte ki, hogy minél több helyen használják majd rendszerüket, mivel az nem csak az adott cégeknek jelent azonnali megtakarítást, hanem az eszközök hatékonyságának növelésével a környezeti terhelés is egyenes arányosan csökken.

 

Fotó: Haris Digital

 

Az első negyedéves adatok alapján a magyar ipari termelés visszaállni látszik a koronavírus-járvány előtti növekedési pályára, 2 százalékkal nőtt a magyar GDP az idei első negyedévben a tavalyi év utolsó három hónapjához képest a KSH részletes adatai alapján. Ennek a növekedésnek az egyik motorja a hazai ipar: 

hatalmasat ugrott a rendelések száma, a kapacitásokra való igény folyamatosan növekszik, a termelő vállalatoknak pedig válságra jellemző költség- és erőforráscsökkentés helyett újra a vevői rendelések minél hatékonyabb kiszolgálása a fő prioritás. 

Ezzel egy időben, ha az iparági szereplők nem változatnak a régi módszereken, nem növelik a teljes eszközkihasználtságukat, akkor egyáltalán nem, vagy csak jelentős túlórával fogják tudni kiszolgálni a megnövekedett rendelésállományt. Felmérések szerint itthon az átlagos kapacitáskihasználtság még mindig messze áll a fejlett, nyugat-európai termelővállalat eredményeitől (53 vs. 88 százalék). Az extra költségek elkerülésének egyik alapköve a termelés digitalizációja, így biztosítva az üzemi vezetők számára az élő monitorozást és a precíz elemzéseket, kiértékeléseket. A gépek digitalizációjával könnyen azonosíthatók a kritikus pontok, szűk keresztmetszetek és azonnali beavatkozási lehetőséget teremtenek.

A Haris Digital egy 2018-ban alapított magyar startup, magyarországi és kaliforniai jelenléttel. Jelentős számú ügyfélnek segített itthon, a kelet-közép-európai régióban, az USA-ban és Indiában digitalizálni a termelést.

 A 24 órán belül installálható megoldással pontosan, precízen élőben követhető a termelés iparágtól függetlenül, így ügyfeleik akár 20-30 százalékkal növekedést értek el OEE-ben, azaz teljes eszközhatékonyságban. A Haris Digital úttörő az ipari termelés digitalizációjában, ugyanis olyan IoT szenzorokkal és mesterséges alapú algoritmusokkal méri fel a gépek termelését, mely azonnali digitálisan rögzített információvá alakítja a gépek rezgéseit, mozgásait. A Haris Digital a közelmúltban ismét rangos elismerésben részesült: a SelectUSA Investment Summiton kategóriájában harmadik helyet ért el. A Vespucci Partners kockázatitőkealap-befektető társalapítója, Sohajda Júlia ennek kapcsán kifejtette: Külön öröm számunkra a Poliloop és a Haris Digital kimagasló eredménye, hiszen ez a hibrid modellünk sikerességét validálja”.