Cégvilág

Kissé fogy a lendület a céges hitelpiacon

Áprilishoz hasonlóan májusban is csökkent a vállalati hitelportfólió mérete Magyarországon, ám éves összehasonlításban még így is közel hat százalékkal nőtt az állomány. Az éven belüli lejáratú kölcsönök egyre kisebb szeletét adják a tortának.

Május végén 9333,9 milliárd forintot ért el a nem pénzügyi vállalatok hiteleinek állománya, amely 5,9 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A közel hat százalékos emelkedés önmagában egyáltalán nem rossz, ám a tavaly márciustól élő hiteltörlesztési moratórium hatásaitól megtisztítva jóval kisebb lenne a növekedés.

Áprilisban és májusban ráadásul már csökkent is a jegybank által kimutatott mennyiség, így az ötödik hónapra kimutatott állomány már bő 192 milliárd forinttal elmaradt a márciusi – egyébként rekordot jelentő – 9526 milliárdtól.

A tranzakciók – vagyis az új hitelfelvételek és a törlesztések – egyenlege 2021. első öt hónapjában 167,8 milliárd forintos pluszt mutatott, ám ez csak nagyjából a fele az egy évvel korábbi 334,4 milliárdnak. A májusi hónap tranzakciós egyenlege eközben -44,4 milliárd forint volt, igaz, ebben szerepet játszhattak nagyobb, egyedi törlesztések is. Az elmúlt egy évben mindenesetre nagyjából 600 milliárd forinttal több hitelt vettek fel a vállalkozások, mint amennyit törlesztettek, ami a koronavírus-járvány hatásait figyelembe véve egyáltalán nem rossz teljesítmény. 

Fotó: Vémi Zoltán / VG

Az MNB adatai szerint az egyes lejáratokat vizsgálva igen nagy eltérések mutatkoztak az elmúlt egy évben az állomány alakulásában. 

A folyószámlahitelek állománya például igen jelentős mértékben, 12,9 százalékkal zsugorodott egy év alatt, így május végén már éppen 1330 milliárd forint alatt maradt a kimutatott mennyiség. Az egyéb, szintén rövid lejáratú hiteleknél még erőteljesebb, 15,5 százalékos visszaesést mutatnak a jegybanki számok, már nem egészen 750 milliárd forintos állomány mellett. A hosszú, de legfeljebb ötéves lejáratú vállalati hitelek mennyisége viszont 15,8 százalékkal gyarapodott egy év alatt, elérve így a 2455,5 milliárd forintot. Az öt éven túli lejáratnál is erőteljes, 12,2 százalékos, éves növekményt mért az MNB, 4800 milliárd forintot meghaladó állomány mellett. Az éven túli hitelek állományának gyors növekedése alaposan átrajzolta a céges hitelportfóliót is:

 az állomány 77,8 százaléka már hosszú lejáratú volt májusban, miközben egy évvel korábban még 72,7 százalékot tett ki ez az arány. A folyószámlahitelek súlya viszont 17,3-ről 14,2 százalékra olvadt egy év alatt, és 10-ről 8 százalékra csökkent az egyéb, éven belüli hiteleké is. Figyelemre méltó emellett, hogy a céges állománynak májusban már csak 37,3 százaléka volt devizahitel, szemben a 2020. ötödik hónapjában mért 43,7-del. 

A vállalati hitelpiac további alakulását nagyban befolyásolhatja a július elsejétől teljesen megújított Széchenyi Kártya Program, ami rendkívül kedvező kondíciókkal, állami támogatás mellett. A  Széchenyi Kártya GO! hitelei között található folyószámlahitel, lividitási és beruházási kölcsön éppúgy, mint kifejezetten a turisztikai, vagy az agrárszektorban működő vállalkozásoknak kidolgozott konstrukció. 
 

MNB jegybank
Kapcsolódó cikkek