Cégvilág

Mínuszban maradt a Deutsche Banh

A német állami vasúti csoport első fél éves vesztesége jóval kisebb az egy évvel korábbi 21,8 milliárdnál, a bevétele pedig 12,2 százalékkal volt nagyobb, mint 2020 első felében.

Üzemi szinten 975 millió eurós, adózottan pedig 1,4 milliárd euró veszteséget szenvedett el a Deutsche Bahn (DB) német állami vasútvállalat 2021 első felében. Honlapján ugyanakkor rámutat, hogy

az év második negyedétől már az egy évvel korábbihoz képest 50 százalékkal nőtt az utasainak száma, féléves összevetésben pedig – tonnakilométerben számolva – 12,6 százalékkal lett nagyobb lett a fuvarozott áru mennyisége.

Kifejezetten jól szerepelt a csoport 627 millió eurós üzemi eredményt felmutató logisztikai egysége, a DB Schenker, ahogyan további leánycégek is, mint például a DB Regional, a DB Netze Track és az említett fuvarozásért felelős DB Cargo.

Fotó: Shutterstock

A csoport első féléves vesztesége jóval kisebb az egy évvel korábbi 21,8 milliárdnál, a bevétele pedig 12,2 százalékkal volt nagyobb, mint 2020 első felében.

A csoport nettó tőkebefektetései (capex) mintegy 2,7 milliárd eurót tettek ki, ez volt a legnagyobb érték volt a DB fennállása óta. A csoport fő idei első féléves fejlesztések közé tartozott az új XXL ICE 4 vonatok beszerzése – ezek nagysebességű, intercity forgalomban használt járművek –, és közel kétezer kilométernyi pálya felújítása.

A DB az év első hat hónapjában mintegy 480 millió belföldi utast szállított, az egy évvel korábbi adat még 663 millió volt, de a koronavírus-járvány előtti év, 2019 első felében még meghaladta az egymilliárd főt. A járvány leginkább azonban a nagy távolságú személyszállítást sújtotta.

A csoport még éves szinten is negatív, mínusz kétmilliárd eurós üzemi eredményt, és mintegy 42 milliárd eurós árbevételt vár.

Magyarországi leányvállalata, a DB Cargo Hungária Kft. 2020-ban az előző évinél nagyobb árbevétel mellett növelte tovább a veszteségét, elsősorban a járvány hatásaként jelentkezett gazdasági visszaesés miatt.

Megrendelőink nagy része olyan iparágban tevékenykedik, amelyben átmenetileg a termelést szüneteltetni, illetve a termelési volument csökkenteni kényszerültek

– írja éves beszámolójában a társaság, amelynek az előbbiek miatt az iparvasúti üzletága a tervezettnél csaknem 300 millió forinttal kisebb bevételre tett szert. Eközben azonban a kft-nek fenn kellett tartania munkavállalói létszámát és eszközparkját, a magas állandó  költségeket pedig nem ellensúlyozta az árufuvarozás növekvő árbevétele.

DB Cargo Deutsche Bahn
Kapcsolódó cikkek