Cégvilág

Óva int a betiltott fogfehérítőtől a GVH

Korábban már betiltotta a Gazdasági Versenyhivatal a BrightWhite elnevezésű, otthoni fogfehérítő szett árusítását, a termék forgalmazói mégis új honlapon és regisztrációs számmal népszerűsítették a termékeket.

A még tavaly év végén indított vizsgálatot a BrightWhite otthoni fogfehérítő rendszer forgalmazóival szemben, mert úgy látták, reklámgyakorlatuk több szempontból megtévesztheti a fogyasztókat. A forgalmazók többek között kisebb-nagyobb követőbázisú influenszereken keresztül népszerűsítették a Nemzeti Népegészségügyi Központ által forgalomból kitiltottként nyilvántartott terméket, így a versenyhatóság gyanúja szerint a hirdetések egyebek mellett hamisan keltették azt a benyomást, hogy az jogszerűen forgalmazható, valamint azt, hogy a terméket egy egészségügyi szervezet is jóváhagyta.

A GVH 2021 februárjában – a fogyasztói károk megelőzése érdekében – vizsgálatának lezárultáig ideiglenesen megtiltotta a termék népszerűsítését.

Fotó: Shutterstock

A versenyhatóság tiltása ellenére a cégek új honlapon, új EU-s termékregisztrációs számokon tovább folytatták a valószínűsíthetően jogsértően forgalmazott, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint akár egészségügyi kockázatokat is okozó termék értékesítését. 

 A Versenyhivatal ezért – korábbi döntését kiterjesztve – megtiltotta az érintett vállalkozások számára az összes, bármilyen elnevezéssel vagy közösségi regisztrációs számmal forgalmazott BrightWhite otthoni fogfehérítő népszerűsítését az eljárásának lezárultáig, vagy az egészségügyi hatóság által is jóváhagyott forgalmazásuk megkezdéséig.

A nemzeti versenyhatóság emellett továbbra is fokozott óvatosságra inti a fogyasztókat a vélhetően tisztességtelenül forgalmazott és a közegészségügyi szervek által is betiltott termék megvásárlásával kapcsolatban.

 

Gazdasági Versenyhivatal (GVH) brightwhite Nemzeti Népegészségügyi Központ fogfehérítő
Kapcsolódó cikkek