Mosonmagyaróváron szeretne geotermikus erőművet építtetni a Geotherm Hungary Kft., de az eddigi próbálkozása sikertelen volt.

Kiírt ugyan egy közbeszerzési pályázatot, de – mint a Közbeszerzési Értesítőben olvasható –, hiába jelentkeztek négyen is, közülük egy cégpáros és egy önálló pályázó a megszabott határidőn belül nem erősítette meg a szándékát, a negyedik pedig azt jelezte, hogy nem tartja fenn az ajánlatát.

Emiatt a Geotherm a tendert eredménytelennek nyilvánította. Igaz, az érintettek még kereshetik az igazukat a Közbeszerzési Hatóság Közbeszerzési Döntőbizottsága előtt. Az ajánlattevők a konzorciumban összeállt leányfalui Terra-21 Kft., és a budapesti Kraftszer Kft. voltak, továbbá a káli Zele-Bau Kft., és a szintén budapesti Pipe Systems Construction Kft.

Illusztráció
Fotó: Arctic-Images

A kiíró egy termál-kútpáron alapuló geotermikus hőhasznosító rendszert szeretett volna telepíttetni. A rendszer hője a mosonmagyaróvári távhőrendszerbe került volna, illetve kerül majd egy későbbi, sikeres pályázat után. Ezáltal csökkenne a rendszer földgáz-felhasználása, üvegházhatású gáz kibocsátása, illetve nőne a távhő előállításához szükséges részaránya. A geotermikus távhőrendszer két fő elkülöníthető alrendszerből állna.

  • Az egyik a primer rendszer, amelyben a termálvíz kering. Ehhez egy víznyerő kút, egy hőátadó állomás, egy visszasajtoló kút, és a kettőt összekötő, mintegy 2,3 kilométer hosszú primer távvezeték tartozna a kiírás szerint.
  • A másik a szekunder rendszer, amelyben már lágy víz keringene. Ennek is lenne egy hőátadó állomása, amelyet egy 2,5 kilométeres vezeték köt össze a Motim cég kazánházával, amelyben további berendezéseket telepítenének.

A Motim telephelyén kialakítandó rendszer csatlakozna a városi távhő-hálózatra. A tűzálló termékek gyártására szakosodott Motim Zrt. 2020-ban 3,4 milliárd forintos árbevételt ért el az Opten adatai szerint.)