A jövő energiavilágában bárki lehet energiatermelő: a napelemes rendszereknek köszönhetően a vállalatok, kisvállalkozások mellett egyének, családok is termelhetnek energiát és betáplálhatják azt a villamos hálózatba. 

Fotó: E.ON Hungária Csoport

Tavaly a magyarországi villamosenergia-termelés csaknem 15 százaléka már megújuló forrásból származott,

és csak az E.ON Hungária Csoport szolgáltatási területén 4 év alatt húszszorosára nőtt a hálózatra csatlakoztatott naperőműparkok összteljesítménye. A következő időszakban ez a teljesítmény pedig még tovább nő majd. A meglévő hálózatot azonban eredetileg arra tervezték, hogy az erőművekben termelt áram eljusson az ügyfelekhez, így a szolgáltatók számára kihívást jelent, hogy napjainkban egyre több ügyfél áramot is termel. Erre a kihívásra az E.ON Hungária Csoport az Európai Unióban is egyedülálló megoldással válaszolt:

akkumulátoros, mobil energiatárolókat tesztelt és helyezett üzembe két helyszínen.

Fotó: E.ON Hungária Csoport

Az első 500 kilowatt teljesítményű, 1200 kilowattórás kapacitású energiatárolót az támogatásával megvalósuló, összesen 3,8 milliárd forint költségvetésű IElectrix projekt keretében Zánkán helyezte üzembe az E.ON, a közelmúltban pedig a Tolna megyei Dúzson adtak át egy 250 kilowatt teljesítményű, 500 kilowattórás kapacitású berendezést. A mobil energiatároló segítségével Zánka környékén kezelni lehet a nyári időszakban megemelkedett energiafogyasztásból eredő feszültségingadozást. 

Dúzs és környéke földrajzi adottságok szempontjából ideális naperőműves rendszerek telepítésére. A hálózaton a háztartási napelemes rendszerek mellett két nagyobb naperőmű is található, a megújuló energiaforrások további bővítése azonban a rendelkezésre álló szabad hálózati kapacitás hiánya miatt lelassult. 

A mobil akkumulátoros tárolók hozzájárulnak, hogy még több megújuló energiaforrást, napelemes rendszert kapcsoljanak a hálózatra a jövőben anélkül, hogy azok feszültségproblémákat okoznának. 

Az energiatárolók költsége akár 80 százalékkal is alacsonyabb lehet, mint egy hagyományos hálózatbővítésé. Utóbbi ráadásul több évig is tarthat, a tárolók telepítése viszont egyszerűbb, gyorsabb, az ügyfelek számára kedvezőbb megoldást jelenthet.

Fotó: E.ON Hungária Csoport

A Dúzson és Zánkán átadott energiatárolók szükség esetén könnyen szállíthatók, telepíthetők és beüzemelhetők, így később akár át is helyezhetőek más helyszínekre, az igényeknek megfelelően. 

Az E.ON Hungária Csoport vállalta, hogy 2030-ra felére csökkenti a károsanyag-kibocsátását, 2050-re pedig teljesen karbonsemleges lesz.

A vállalatcsoport a megbízható és stabil áramellátás folyamatos biztosítása mellett a zöld energiára épülő, fenntartható megoldások alkalmazását helyezi előtérbe, és folyamatosan keresi a legújabb, innovatív megoldásokat. Az IElectrix projektben telepített energiatárolók ezeket a célokat támogatják.