A TokajTech startupprogram a Startup Campus és a Hiventures együttműködésével, a Tokaj–Zemplén térség fejlesztési program részeként jött létre azért, hogy támogassa a régió vidékfejlesztési törekvéseit. Olyan borászathoz, gasztronómiához, szállástechnológiához és turizmushoz kapcsolódó ötleteket várnak a szervezők, melyek hozzájárulnak a világörökség részeként jegyzett táj fejlesztéséhez és a helyi turizmus fellendítéséhez.

Fotó: Kallus György / VG

A program indulását Wáberer György, Tokaj–Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos vállalkozó és befektető, a kezdeményezés fővédnöke jelentette be hivatalos Facebook-oldalán.

Akinek már van egy kidolgozott víziója arról, hogy mit szeretne megvalósítani, csak éppen nem tudja, hogyan fogjon hozzá, az most lehetőséget kap. Ez egy kivételes helyzet, amivel élni kell, és élni kell tudni. Hiszem azt, hogy Tokaj–Zemplén jövője a fiatal vállalkozók kezében van, ezért egy összetett programmal szeretném bátorítani a fiatalokat az önálló üzleti tevékenység megkezdésére.  A Startup Campus inkubátorral közösen segítséget ajánlunk fel: tudást, tapasztalatot adunk át, és vállalkozásfejlesztési, szakmai mentorációval segítjük a képzést

– ismertette Wáberer György.

A programot a Tokaj–Zemplén térséghez is köthető iparágak neves szakemberei is támogatják: a borászati terület szakmai védnöke ifj. Szepsy István borász és üzletember, a Szepsy Pincészet vezetője. A digitális nomád terület szakmai védnöke dr. Vinnai Balázs üzletember, startupbefektető és mentor, többek közt a Codecool alapítója, a W.UP elnöke és befektetője, valamint az IVSZ elnöke. A szállás és utazás terület szakmai védnöke pedig dr. Szepesi Richárd üzletember, idegenforgalmi befektető, a Bambara, Shiraz Hotel, BalaLand Residence és a Minaro Hotel Tokaj alapítója.

A helyi innovációs ökoszisztéma megalapozása mellett a szervezők fontosnak tartják a régió és iparág fejlesztendő területeinek azonosítását.

Olyan innovatív ötleteket keresnek, amelyek nemcsak forradalmasítják a borvidéket, de választ adnak a térség legújabb kihívásaira is, így többek közt a digitális nomád életforma és a vele megjelenő új borturistaréteg megszólítása kiemelt célja a programnak. Az inkubáció során a résztvevők olyan, a startup indításhoz szükséges elméleti és gyakorlati alapokat sajátíthatnak el tapasztalt szakemberektől, mint például az üzleti modell kidolgozása, pénzügyi tervezés, versenytárselemzés, piackutatás, valamint pédául a piacra lépés stratégiájának kialakítása.

A programba került startupok öthetes online vállalkozásfejlesztési képzést, tesztelési környezetet, valamint üzleti és szakmai mentorációt kapnak, majd

a program második szakaszába kiválasztottak további öthetes befektetési felkészítésben és akár 20 millió forintos kockázatitőke-befektetésben is részesülhetnek, amiből a Hiventures 15, a Startup Campus 5 millió forintot biztosít.

November 1-ig van lehetősége jelentkezni azoknak a legalább kétfős csapatoknak, akik a szőlészet, borászat, szállástechnológia, utazás vagy akár a digitális nomádok bevonzására hoznak validált ötletet vagy prototípus fázisban tartó projekteket. Részletek: https://www.startupcampus.hu/tokajtech