Az autonóm mobil robotok (AMR-ek) globális piacvezetője, a Mobile Industrial Robots (MiR) a mai napon bejelentette, hogy a Tier 2-es autóipari beszállító TE Connectivity esztergomi gyárában hat MiR200 robotot helyezett üzembe, hogy optimalizálja a belső logisztikát. A robotflotta jelentősen felgyorsította az üzemben naponta előállított több tízmillió passzív elektromos csatlakozó és csatlakozóaljzat, valamint a szükséges nyersanyagok szállítását és ezáltal növelte a termelékenységet.

A többi között a TErka, TEmea, TEssza, TEtusz és TEbor által nyújtott előnyöket is élvezik az esztergomi gyárban:

A MiR robotok legnagyobb előnye, hogy bárhol képesek navigálni, sínek és padlóra festett jelek nélkül, így az üzemeink dinamikus környezetéhez igazodva gyorsan átprogramozhatók. Az esztergomi gyár az AMR-programunk egyik legfontosabb helyszíne, ahol kiváló munkát végeznek és értékes tapasztalatokat halmoztak fel

– mondta Roberto Lu, a TE Connectivity technológiai alelnöke.

MiR200-asok támogatják a logisztikát

A hat MiR200-asból álló flotta kétféle feladatkörben dolgozik a gyárban, a MiR Fleet szoftver segítségével az alkalmazottak közvetlenül indíthatnak előre programozható missziókat. Öt AMR alapanyagot és készterméket szállít a raktár és az egyes értékáramok között. A hatodik robot viszont teljesen automatizált körülmények között dolgozik egy speciális, egyedi gyártású felépítménnyel. Egy az érintett fröccsöntőgép mellett felállított automata csomagolóállás számolja a legyártott késztermékeket, majd ha a tárolórekesz megtelt, magától hívja a robotot. A MiR200-as felvesz egy üres ládát, kicseréli a telire, majd elszállítja és betárolja a raktárba. Miután a MiR Fleet használatával az alkalmazott beállítja és útjára küldi a robotot, emberi beavatkozásra már egyetlen ponton sincs szükség. A folyamat egy tervezett automata magasraktári rendszer termelési körülmények között vizsgált prototípusa.

Könnyen telepíthető, egyszerűen üzemeltethető

Az AMR-eken alapuló belső logisztikai folyamatokra való zökkenőmentes átállás után a TE Connectivity jelenleg fejlesztés alatt álló robotikai újdonságokat tesztel. Ilyen például a webkamerákat és gépi tanuláson alapuló mesterséges intelligenciát felvonultató megoldás, amellyel a robot képes felismerni a környezetében lévő, nem AMR-típusú robotokat és elkerülni az ütközést.

Az AMR-ekkel való munka során határozottan kedvező tapasztalatokra tettünk szert. A rendszer könnyen kezelhető, flexibilis és kimondottan üzembiztos, ráadásul gyakorlatilag nincs karbantartási igénye

– mondta Miszler Gábor, a TE Connectivity Continouos Improvement Analyst munkatársa.

A MiR-rel való partnerkapcsolat részeként a TE Connectivity egy új gyártórészleget is létrehozott azzal a céllal, hogy a lehető legjobban kiaknázza a robotok képességeit és teljesen automatizálja a belső anyagmozgatást.