Jelentősen profitált a meredeken emelkedő energiaárakból a TotalEnergies a szeptember végén lezárt negyedévben. 

A francia olajipari óriáscég az időszak során 4,8 milliárd dolláros tisztított nyereséget ért el, közel meghatszorozva a pandémia miatt igencsak szűkös tavalyi eredményét,

és még a második negyedévhez képest is közel 40 százalékos javulást felmutatva. 

A társaság tisztított EBITDA-ja egy év alatt 8,7 milliárdról 11,2 milliárd dollárra hízott, a bővülésben Patrick Pouyanné vezérigazgató szerint meghatározó szerepe volt a gazdasági helyreállás miatt jelentősen megugró energiaáraknak, főként Ázsiában. A kutatás-termelés szegmens működési eredménye ötödével 2,7 milliárd dollárra nőtt a magasabb kihozataltól vezérelve. 

A TotalEnergies naponta 2,81 millió hordó egyenértéknyi szénhidrogént termelt a negyedévben, ami némileg felette van a kilenchavi mozgóátlagnak.

A kihozatal az év hátralevő részében tovább erősödhet, a negyedik negyedévben 2,85-2,9 milliós napi termeléssel kalkulál a társaság. 

Fotó: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT

A földgázszolgáltatásban is vezető pozícióval rendelkező cégnek különösen a földgázárak növekedése kedvezett. 

A cseppfolyós földgáz (LNG) értékesítést is magába foglaló, integrált gáz és megújuló energia üzletág rekordszintű, 1,6 milliárd dolláros eredményt és ennél is magasabb, 1,7 milliárdos cash flow-t szállított.

Az alacsony kínálat és a kitartóan erősödő kereslet miatt a társaság szerint egészen jövő tavaszig magasan maradhatnak gázpiaci árak. Az olaj és gáz szegmensek mellett azonban tovább nőtt a megújuló energiaforrások szerepe a portfólión belül, a vezérigazgató szerint továbbra sincs napirenden a megújuló energia üzletág leválasztása. 

Az eredményből a korábbi negyedévekével megegyező, részvényenként 66 eurócentes osztalék kifizetését hagyta jóvá a vállalati igazgatósága, egyúttal megerősítve korábbi részvény-visszavásárlási ütemtervét. Utóbbi keretében 1,5 milliárd dollár értékben vásárolnak részvényeket az év utolsó három hónapjában.

Az olajipari cégek csütörtökön teszik közzé a negyedéves jelentésüket, az angol-holland olajtársaság nyeresége a tavalyi négyszeresére, 4,13 milliárd dollárra ugrott, ám az elemzők ennél lényegesen magasabb, 5,42 milliárdos eredményre számítottak.