Az angol-holland olajtársaság nyeresége a tavalyi négyszeresére, 4,13 milliárd dollára ugrott, ám az elemzők ennél lényegesen magasabb, 5,42 milliárdos eredményre számítottak.

Az integrált gáz divízió gyengén teljesített, 1,68 milliárd dolláros profitot ért el a 2,23 milliárdos várakozással szemben, és az upstream is alulmúlta a becsléseket.

A nettó állomány viszont a vártnál jobban csökkent, ami pozitív hír. Az Ida hurrikánnak jelentős, 0,4 milliárd dolláros profitkiesés volt a következménye. A vezetőség új karbonkibocsátási célt is kitűzött, amely értelmében 2030-ra felére csökkentené emisszióját a  vállalat a 2016-os szinthez képest.

A vállalat olajtermelése a vártnak megfelelően alakult, 3,07 millió hordó olajegyenértékest ért el átlagosan a negyedévben. A menedzsment részvényenként 24 centes osztalékot tervez fizetni a negyedéves eredmények után, amit főként a Permi-mezőkön lévő eszközeinek eladásából finanszírozna.

Az olajipari cégek csütörtökön teszik közzé a negyedéves jelentésüket, a TotalEnergies a szeptember végén lezárt időszak során 4,8 milliárd dolláros tisztított nyereséget ért el

Fotó: Sebastian Kahnert / AFP