Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Timotheus Höttgest, a Deutsche Telekom vezérigazgatóját, akivel Magyarország digitális fejlesztésének kihívásait, illetve az e téren elért közös eredményeket tekintették át – mondta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

A felek egyetértettek abban, hogy Magyarország jövője szempontjából kulcsfontosságú, mennyire tud élni a digitalizáció nyújtotta lehetőségekkel, és ennek előmozdításában a felek továbbra is stratégiai partnerként tekintenek egymásra – mondta a sajtófőnök.

Timotheus Höttges a megbeszélésen elmondta, hogy a Magyar Telekom az elmúlt években felgyorsította magyarországi fejlesztéseit. 

Ennek köszönhetően már 2,9 millió végponton érhető el gigabites vezetékes hálózata, és tavaly indított 5G-hálózatát is már 1 millió ember veheti igénybe.

Orbán Viktor fogadta a Deutsche Telekom vezérigazgatóját     Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Höttges elmondta azt is, hogy a járványhelyzet kezeléséhez nagymértékben hozzájárultak a korszerű távközlési hálózatok és a szolgáltatók által ingyenesen és kedvezményesen nyújtott szolgáltatások. Mint fogalmazott, az adat iránti éhség a lezárások után is növekszik, amiben fontos szerepet játszanak olyan globális tartalomszolgáltatók, melyek a hálózatfejlesztéshez nem járulnak hozzá, miközben a távközlési vállalatok nemcsak a fejlesztések költségeit, hanem annak adóterheit is fizetik.

Bár Magyarország a vezetékes szolgáltatások tekintetében jól szerepel a digitális fejlettséget mutató úgynevezett DESI-indexen, a további érdemi előrelépéshez még több fejlesztésre és befektetésre, valamint az ezt ösztönző adópolitikára van szükség – emelte ki Timotheus Höttges a találkozón.