Az étrend-kiegészítők koncentrált formában tartalmazzák a tápanyagokat. Szedésük az immunrendszer legyengülése miatt, vagy akkor javasolt, ha élelmiszerekkel nem jut elegendő vitaminhoz, ásványi anyaghoz a szervezet. A probiotikumok élő mikroorganizmusokkal segítik az egészséges bélflóra fenntartását. Használatukra különösen antibiotikumkúra esetén lehet szükség.

A készítmények jótékony hatása azonban csak akkor érvényesül, ha megfelelő mennyiségben tartalmazzák a hasznos mikrobákat, tápanyagokat – hívja fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken kiadott közleménye. Kiemelik: 

a fogyasztó a étrend-kiegészítő címkéjén feltüntetett jelölések és a tápértéktáblázat alapján tud tájékozódni, döntést hozni. Ha az összetevőket hibásan tünteti fel a gyártó, illetve forgalmazó, az a kívánt hatás elmaradásához vezethet, vagy túladagolást idézhet elő. 

Az ITM által megvizsgált – összesen negyvenegyféle – vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmények, élőflórás probiotikumok közül négynél talált kifogásolható különbséget a termékek tényleges összetétele, illetve az előírások és a csomagoláson, címkén feltüntetett jelölések között.

Fotó: Shutterstock

A huszonegy probiotikum közül három nem felelt meg az előírásoknak, nem tartalmazta a megadott koncentrációban a jótékony mikroorganizmusokat. Ezek: a Vitapaletta, a Márkus, illetve a Vitamin Station étrend-kiegészítői. Ezek forgalmazását az ITM Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumának vizsgálati eredménye alapján a fogyasztóvédelem a jövőben feltételhez kötné. Az ellenőrzött probiotikumok listáját itt nézheti végig. 

A húsz étrend-kiegészítőből csupán egy, a Bioheal terméke nem tett eleget a vizsgálati követelményeknek. Ennek a címkén szereplő értéknél jóval alacsonyabb volt a C-vitamin-tartalma, cinkből viszont a feltüntetetthez képest közel kétszer több volt benne. Az ellenőrzött étrend-kiegészítők listáját itt böngészheti.

Óvatosan az étrend-kiegészítőkkel

Az Európai Unióhoz történt csatlakozásunk óta senki nem ellenőrzi a forgalomba kerülés előtt, hogy az étrend-kiegészítők mit tartalmaznak – hívja fel a figyelmet az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Mivel hasonló formában kerülnek a patikák, drogériák polcaira, mint a gyógyszerek, azt hihetjük, hogy bevizsgált, klinikailag tesztelt termékekről van szó.