A Simpson család egyik epizódját, amelyben a szereplők a Tienanmen térre látogatnak, egyszerűen hiányzik a Disney hongkongi streaming csatornájáról – számolt be a The Guardian

A 16. évad 12. epizódjában, amelyet először 2005-ben adtak le, Kínába utazik a Simpson család, hogy megpróbáljanak örökbe fogadni egy babát. Felkeresik a pekingi Tienanmen teret is, ahol 1989-ben a kínai hadsereg vérbe fojtotta a diáktüntetéseket. 

Az epizódban egy utalás látszódik a vérengzésre: „Ezen a helyen semmi sem történt” – olvasható egy emléktáblán, amivel a rajzfilmsorozat alkotói a kínai rezsim történelemhamisítási szándékain élcelődik.

A The Guardian cikke szerint nem világos, hogy a Disney+ távolította el az epizódot, vagy a hatóságok rendelték el a cenzúrát. A óriáscég egyelőre nem reagált az esetre, ahogy Hongkong kormánya sem.

Hongkong egészen a közelmúltig jelentős művészeti és politikai szabadságjogokkal büszkélkedhetett a kontinentális Kínához képest, azonban a hatóságok jelenleg átalakítják a különleges státuszú várost, amely hatalmas és gyakran erőszakos tüntetéseket váltott ki, majd több politikust és aktivistát is letartoztattak.

A rengeteg intézkedés között szerepel az idén nyáron bevezetett új cenzúratörvény, amely megtilt minden olyan adást, amely megsértheti a Kína által a városra tavaly kirótt széles körű nemzetbiztonsági törvényt. Peking a törvénnyel próbálja elejét venni a tüntetéseknek, és a többi között a „szakadár” tevékenységet, illetve „felforgatást” is tiltani próbálja.