Szeptemberben 48,9 milliárd forintot tett ki a hazai patikák vényköteles támogatott gyógyszerforgalma, több mint 3 milliárddal meghaladva az augusztusi értéket – közölte a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatait elemző Hiflylabs Zrt. 

Kéthavi gyengélkedés után futottak fel ismét az ilyen irányú költések, az előző hónaphoz képest 6,8, tavaly szeptemberhez viszonyítva pedig 2,9 százalékos a növekedés. 

Az utóbbi hónapokra átmenetileg megugró lakossági gyógyszerállomány volt jellemző a még márciusban tapasztalt, átlag feletti vásárlási volumen miatt, ami az ősz elejére lecsengett. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a szeptember az elmúlt fél év legnagyobb forgalmát produkálta a vényköteles támogatott piacon.

Fotó: MORICZ SABJAN SIMON

Ráadásul szokatlan módon az értékesített dobozok mennyisége nagyobb mértékben nőtt, mint a forgalmi érték, az előbbi 9,8, az utóbbi 6,8 százalékkal ugrott meg, a magyarországi patikák 16,8 millió darab támogatott vényköteles gyógyszert adtak el, 0,7 százalékkal kevesebbet, mint tavaly szeptemberben. Míg szeptemberben 5,5, októberben pedig 6,5 százalék volt az addig a gyógyszerpiacon nem beszélhetünk ilyen mértékű árrobbanásról. 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az első őszi hónapban 2,7, a másodikban pedig 2,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a hazai patikákban. 

A NEAK-adatok alapján Virág Zsolt, a Hiflylabs Zrt. igazgatósági elnöke portálunknak elmondta: újabb felhalmozási ciklushoz értünk szeptemberben, a gyógyszereladások megugrásában pedig a koronavírus negyedik hullámától való félelem is szerepet játszhatott. 

Az előző hónaphoz képest a legnagyobb mértékben Budapest vényköteles gyógyszerforgalma lódult meg (10,2 százalék), megelőzve Baranyát (9), valamint Csongrád-Csanád megyét (8,3). 

Az ellenpólus Zala és Somogy megye, ahol mindössze 1,9, illetve 0,9 százalékos bővülést regisztráltak. Éves szinten minden megyében növekedést mértek, Zala kivételével, itt az 1,7 százalékos csökkenés hátterében a daganatellenes szerek eladásainak visszaesése áll. Azzal együtt, hogy ezek a készítmények a legdrágábbak közé tartoznak, lokális trendnek tekinthető az értékesítés mérséklődése, a statisztikán viszont látható nyomot hagy, miután ez a kategória teszi ki a teljes gyógyszerforgalom több mint 17 százalékát. 

A havi 6,8 százalékos növekedéshez a legnagyobb mértékben a daganatellenes szerek és a szisztémásfertőzés-ellenes gyógyszercsoport járult hozzá 1,06, illetve 1,03 százalékponttal. Fontos tudni, hogy az utóbbiak közé tartoznak az antibiotikumok, amelyek forgalma csaknem 70 százalékkal bővült augusztushoz képest az őszi influenzajárvány hatásaként.