A Magyarországon új üzletágat létrehozó Gi Group válllatcsoport szerint ma már kezdenek olyan igények kialakulni a kékgallérosok körében, amelyek 5-10 éve a fehérgallérosoknál voltak jellemzők. 

Tízből kilenc kékgalléros könnyen váltana munkahelyet Magyarországon, 

vagyis miközben a cégeknek nagy probléma a dolgozók megtalálása, magasabb bérekkel elcsábíthatóak. 

Az országban új üzletágat létrehozó, fizikai dolgozók toborzására szakosodott vállalat kutatása rávilágít, hogy 55 százalék azért keresne új munkahelyet, mert nem elégedett a jelenlegi bérével, de sok más egyéb szempont mellett, például a cég piaci stabilitása is sokat számít. Az elvárások növekedését jelzi, hogy a betanított munkát végző kékgallérosok ma már legalább 250-300 ezer forintos nettó bérrel lennének elégedettek. 

A képzett fizikai dolgozók ennél is érdemben magasabb, 350-400 ezer forintos fizetést kérnek.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés után a vártnál gyorsabb visszapattanás történt, így újra egyre erősebbé vált a kereslet a fizikai dolgozók iránt, mostanra pedig újra nehéz megtalálni a képzett munkavállalókat

 – mondta Alapi Márton, a Gi Group üzletágvezetője.

A kutatás szerint egyre kevésbé értik a munkáltatók a fizikai munkavállalók igényeit. A kékgallérosok számára is fontos a munka-magánélet egyensúlya, a fejlődési lehetőség biztosítása, és az is, hogy mennyit kell utazni a munkába. Hasonló elvárások 5-10 éve a fehérgallérosoknál voltak jellemzőek. 

A munkaadók egy része azonban még másképp gondolkodik, vagyis érdemi különbség látszik a dolgozók és a cégek véleménye között. 

A kutatás szerint a munkáltatók 80 százaléka úgy véli, hogy a magasabb fizetés miatt váltanak a dolgozók. 

A munkavállalóknak azonban a béren kívüli juttatások, a belső képzések, a fejlődési lehetőség, illetve a jó munkahelyi légkör is egyre fontosabb. 

Fotó: Image Source via AFP

A kutatás megállapítja, hogy hiba lenne csupán a magasabb bérekre apellálva bízni a minőségi munkaerő bevonzásában és megtartásában. Sokkal komplexebb igényekre kell reagálni, ha egy cég vonzó munkáltatóként szeretné pozícionálni magát a munkaerő-piacon.

Nem meglepő, hogy a dolgozók igényei emelkednek, hiszen az elvárások is nagyobbak. A Gi Group kutatása szerint a nagyvállalatoknál egyre inkább az alapelvárások közé tartoznak a digitális készségek, illetve kezd megjelenni a nyelvtudás is az elvárások között. Az automatizáció miatt egyre fejlettebb technológiával kell dolgozniuk a munkavállalóknak, ezért magasabb tudásszintre kell eljutniuk. 

A Gi Group szerint a következő években igen komoly átalakulásra lehet számítani a munkaerőpiacon, hiszen az automatizáció, a robotizáció önmagában is kihívás elé állítja a vállalatokat és a munkavállalókat, miközben számos új, külföldi vállalat jelenik meg Magyarországon, akik kedvező bérekkel csábítják majd a dolgozókat. Mindezek miatt elkerülhetetlen a bérek további emelkedése a fizikai dolgozók közében is.