A Sony Interactive Entertainment LLC hétfőn közölte, hogy 3,6 milliárd dollár értékben megvásárolja a Bungie Inc. videojáték-fejlesztőt, a „Halo” és a „Destiny” franchise-t létrehozó stúdiót.

A bejelentést megelőzően csak pár nappal ezelőtt a Microsoft egy 70 milliárd dolláros felvásárlást jelentette be, amellyel meg akarja szerezni az Activision Blizzard játékfejlesztőt. A két ügyletet lényegében össze sem lehet hasonlítani figyelembe véve az akvizícióra szánt összegeket.

A Wall Street journal beszámolója szerint a közelmúltbeli üzletkötési tevékenységek további lehetőségeket kínálnak a nagy konzolgyártók számára, hogy versenyezzenek egymással azáltal, hogy olyan tartalmat szerezzenek meg, amelyet kizárólag ügyfeleiknek kínálhatnak az induláskor, vagy az előfizetéses szolgáltatásokon esetleg egyéb módon.

"A Bungie létrehozta és folyamatosan fejleszti a világ legkedveltebb videojáték-franchisejait, és azáltal, hogy szolgáltatásai az emberek játékélmény-megosztási vágyához igazítja, emberek millióit hozza össze szerte a világon" - mondta a Sony Group Corp. elnök-vezérigazgatója Kenichiro Yoshida.

A Bungie vezérigazgatója, Pete Parsons a cég által kiküldött sajtóközleményben azt mondta, hogy az üzlet elősegíti a társaság növekedését, miközben megőrzi a stúdió kreatív függetlenségét. Az ügylet lezárását követően a Bungie a Sony Interactive Entertainment független leányvállalata lesz, amelyet a Bungie igazgatótanácsa vezet, ás amelynek elnöke pete Parsons és a Bungie jelenlegi vezetősége – közölte a Sony.

Érdekességként említhető meg, hogy 2000-ben a Microsoft felvásárolta a Bungie-t, hogy játékokat fejlesszen az akkor megjelenés előtt álló Xbox konzoljára. A stúdió a 2000-es évek elején aratott sikert a kultikus „Halo” sorozattal, amely csak a Microsoft Xbox rendszerén érhető el, a Sony PlayStationjén nem.

A Washington állambeli Bellevue-ban található Bungie 2007-ben vált el a Microsofttól. A Microsoft Xbox Game Studios azóta is folytatja az új „Halo” játékok gyártását, és a cég birtokolja a franchise mögött meghúzódó szellemi tulajdont.

2010-ben a Bungie aláírt egy 10 éves kiadói szerződést a „Destiny” franchiseról az Activision-nel. A megállapodás 2019 elején véget ért, az Activision szerint a lövöldözős sorozat nem felelt meg a pénzügyi elvárásoknak.

A Sony hétfőn közölte, hogy a Bungie csapata továbbra is a „Destiny 2” hosszú távú fejlesztésére összpontosít, és a „Destiny” univerzum kiterjesztésére, valamint „teljesen új világok létrehozására” fog törekedni a jövőbeli IP-ben.