Az amerikai Microsoft Corp. bevételei a december végével záródott 2022-es pénzügyi év második negyedévében 20 százalékkal, 51,73 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbi 43,08 milliárd dollárról. A negyedéves adat először haladta meg az 50 milliárd dollárt, amihez jelentős mértékben hozzájárultak a vállalat felhőszolgáltatásainak erős számai.

A Microsoft adózott eredménye 21 százalékkal, 18,8 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbi 15,46 milliárd dollárhoz képest. Az egy részvényre jutó eredmény 2,03 dollárról 2,48 dollárra emelkedett.

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Az adatok felülmúlják az elemzői várakozásokat. Szakértők a Microsoft negyedéves bevételét 50,88 milliárd dollárra, részvényarányos nyereségét pedig 2,31 dollárra várták.

A Microsoft felhőszolgáltatásainak teljes bevétele az elmúlt negyedévben 32 százalékkal, 22,1 milliárd dollárra nőtt.

Az Intelligent Cloud részlegének bevétele, amely magában foglalja egyebek között az Azure felhőszolgáltatást, ami egy nyílt és rugalmas, nagyvállalati szintű felhőalapú számítási platform, továbbá a szerverek szoftverének kibocsátásával kapcsolatos üzleti tevékenységet, 26 százalékkal, 18,3 milliárd dollárra emelkedett. Az Azure bevétele 46 százalékkal ugrott meg.

Az Office alkalmazáscsomagot fejlesztő Productivity and Business Processes ágazat 19 százalékkal, 15,9 milliárd dollárra növelte bevételét. Ebbe a divízióba tartozik a LinkedIn közösségi hálózat, amelynek 37 százalékkal nőtt a bevétele.

A More Personal Computing bevétele (ide tartoznak például a Windows operációs rendszerek, az Xbox játékkonzolok és a Surface eszközök) 15 százalékkal rekordszintre, 17,5 milliárd dollárra emelkedett.

A Microsoft a december végével záródott negyedévben összesen 10,9 milliárd dollárt költött osztalékfizetésre és részvényvisszavásárlásra.

A Microsoft a folyó negyedévben 48,5-49,3 milliárd dollár bevétellel számol, ami felülmúlja a szakértők várakozásának átlagában szereplő 48,1 milliárd dollárt.