A fizetésemelés kérést sokan aktuálisan találják az új év kezdetén. A portál összefoglalt néhány praktikus tanácsot, amelyek hasznosak lehetnek a sikeres bértárgyaláshoz.

Érdemes először is informálódni arról, hogy a hasonló pozícióban lévő emberek milyen fizetést kapnak a cégnél, vagy más vállalatoknál. 

Fontos, hogy a munkavállaló tisztán lássa a saját értékeit, és eszerint próbáljon meg reális fizetési igénnyel előállni. Nem árt felkészültnek lenni és konkrét stratégiával előállni, ugyanis a legtöbb munkáltató azt várja el, hogy először a dolgozó/állásra jelentkező fogalmazza meg a fizetési igényét. A cégeknek számos elvárása lesz felénk, az is segíthet, ha magunkban előre megfogalmazzuk és elpróbáljuk a mi feltételeinket is.

A bértárgyalás elengedhetetlen feltétele a magabiztosság, a pénzügyi fogalmak területén is, például 

nem mindegy, hogy nettóban vagy bruttóban állapodnak meg a felek. 

Ajánlott tájékozódni is a cégről, hogy mennyi lehet az árbevétele, mennyire volt sikeres az utóbbi években, így nagyjából kirajzolódik egy kép, hogy mit lehet tőlük elvárni.

Sok múlhat az időzítésen is.

Túl korán nem illik egyből az anyagiakra térni, mert rosszul veheti ki magát, először a munkakörről érdemes kérdezni, azonban ha a munkáltató sokáig kerüli a témát, akkor udvariasan elő lehet vele hozakodni. Nem szabad megfeledkezni a béren kívüli juttatásokról, hiszen manapság egyre több cég kínál ilyen téren is jó feltételeket – figyelmeztet a portál.

Hasznos lehet az is, ha összeg helyett bérsávot fogalmazunk meg, így a munkaadónak is könnyebb feladata lesz a közös nevezőre jutásban.