A mobilkészülékek cseréjének támogatási programjába csaknem ötven cég regisztrált, ezek összesen mintegy 700 kereskedelmi pontot üzemeltetnek. Ezek között a nagy mobiltávközlési szolgáltatók éppúgy megtalálhatók, mint elektronikai áruházláncok, hipermarketek, de kis, független kereskedők is jelentkeztek – közölte a VG-vel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). 

A sikeres pályázat elsődleges feltétele az volt, hogy a kereskedő tartson készleten 4G-képes mobilkészülékeket, ezenkívül minimális informatikai infrastruktúrára is szükség volt, hogy a csereprogram online adminisztrációját és a szükséges dokumentumok szkennelését el tudják végezni. 

Feltétel volt az is, hogy a partnercég gondoskodjon a leadott használt telefonok veszélyes hulladékként történő, szakszerű megsemmisítéséről. 

Fotó: Shutterstock

Az NMHH tájékoztatása szerint csak egy regisztráció nem volt sikeres, mert a pótlási felszólításra sem nyújtotta be a jelentkező a hiányzó dokumentumokat. A mobilszolgáltatók és a nagy elektronikai áruházláncok jól kiépült országos hálózatainak nagy része közreműködik a csereprogramban. A Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség által üzemeltetett pályázati felületen elérhető a regisztrált kereskedők listája, és a program tájékoztató oldalán hamarosan egy interaktív térképes keresőn lehet megtalálni a lakóhelyhez legközelebbi kereskedők üzleteit.

A csereprogram hétfőn indul, és minden magyarországi lakhellyel rendelkező természetes személy részt vehet benne, aki rendelkezik olyan használt 3G-s készülékkel, amelyet 2021. július 1. és december 31. között legalább egyszer hanghívásra, adatforgalomra vagy sms küldésére, fogadására használt. Fontos, hogy először a 3G-s készülékek cseréje történik meg, mivel a szolgáltatók a 3G-szolgáltatás kivezetésére készülnek. 

Ha marad a támogatási keretből, akkor májustól következnek a még régebben gyártott 2G-s készülékek. 

A kiválasztott kereskedőnél a támogatás igénybevételéhez a leadandó készülék mellett szükség lesz egy személyi azonosító okmányra és a lakcímkártyára is. Leadás előtt fontos, hogy a készülékről a tulajdonos mentsen le és töröljön minden személyes adatot, emellett a SIM-kártyát, valamint – ha van a telefonban – az SD-kártyát is távolítsa el. 

Az ötmilliárd forintos keretösszegű program 20 ezer forintos támogatást nyújt egy-egy telefon cseréjéhez, és mivel a hatóság elsősorban a rászorulóknak kíván segíteni a készülékváltásban, ezért a támogatás maximum 120 ezer forint értékű készülékekre használható fel.