Hárommilliárd forintos fejlesztést hajt végre a török tulajdonú Sisecam csoport Aszódon. Az autóipari üvegtermékek előállításával foglalkozó cég beruházásához az állam 650 millió forint támogatást nyújt. Az idei év végéig megvalósuló projekt nyomán száz új munkahely jön létre. 

A Sisecam a világ egyik legnagyobb üvegárugyártója: 14 országban 43 gyárral van jelen, termékeit mintegy 150 országba exportálja.

A vállalat tavaly jelentette be, hogy nagyjából 73 milliárd forintos beruházással üzemet nyit Kaposváron, létrehozva 329 új munkahelyet. 

Az aszódi beruházás bejelentésén részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki beszédében elmondta, Törökország stratégiai partnere és barátja Magyarországnak, a kétoldalú kereskedelmi forgalom 2021-ben 15 százalékkal bővült, és elérte a négymilliárd eurót. 

Fotó: Koszticsák Szilárd

A tárcavezető kiemelte, az elmúlt tíz-tizenkét év egyik legfontosabb eredménye, hogy a magyar gazdaság mára több lábon áll, és számos ágazata nemzetközileg is versenyképes, ennek köszönhetően az ország le tudta győzni a világgazdasági nehézségeket.

A külügyminiszter beszédében kiemelte, hogy a koronavírus-járvány következtében új világrend kialakulásának lehetünk szemtanúi, aminek Magyarország egyértelműen a nyertesei közé tartozik. Ehhez szerinte szükség volt számos stratégiai döntésre, például arra, hogy hazánk a tavalyi év első felében az élre tört az oltási kampányban, és így az európai átlagnál mintegy két hónappal korábban nyithatta újra a gazdaságát. A járványügyi korlátozások napi 10-15 milliárd forint kárt okoztak, így az ország újranyitása hatalmas lökést adott, és hozzájárult a több mint 6 százalékos éves és a beruházási rekord eléréséhez. A 2008–2009-es pénzügyi válság után hosszú évekbe telt, hogy a magyar gazdaság regenerálódjon, most viszont elég volt egy év a válság előtti szint eléréséhez – hangsúlyozta. 

Szijjártó Péter elmondása szerint a kormány minden idők egyik legnagyobb beruházásösztönzési programját indította el, a versenyképesség növelésének céljával harminc iparágban körülbelül 290 milliárd forint támogatást biztosítottak. Kitért arra is, hogy a válság alatt 170 beruházást hirdettek meg Pest megyében, összesen 104 milliárd forint értékben. Ezekhez a fejlesztésekhez az állam 38 milliárd forint támogatást biztosított, segítve 31 ezer munkahely megőrzését. Az autóipar a magyar gazdaság gerincoszlopa, és akkor tud tovább erősödni, ha a beszállítók is növelni tudják a kapacitásaikat. Az ágazat termelési értéke a tavalyi év első 11 hónapjában 8700 milliárd forint volt, a szektor 160 ezer embernek ad munkát az országban – tette hozzá.