A Bloomberg értesülései szerint az Apple újabb bónuszokat fizet egyes munkatársainak. Ez már a második ilyen alkalom, miután korábban, még decemberben 50 000 és 180 000 dollár közötti jutalmakat osztottak ki. A Szilícium-völgyben egyre élesebb a verseny a legtehetségesebb munkavállalókért, az Apple a céges jutalommal a Meta, a Google és a Microsoft fizetéseivel rivalizál.

Fotó: DALE DE LA REY / AFP

Az Apple keddi beszámolója szerint a prémium értéke eléri a 200 000 dollárt (vagyis a valamivel több mint 67 millió forintot). A vállalat a fizetési bónuszokat a legjobb szoftver- és hardvermérnökei közül néhánynak adja ki. A jelentés szerint a jutalmazottak köre szűkebb a decemberinél.

Néhány mérnököt saját részlegének felsővezetői értesítettek a bónuszokról, amelyek jellemzően korlátozott részvényegységek formájában érkeznek. Az elmúlt hetekben a vállalat az április 15-i megszolgálási dátum előtt is adott tipikus éves bónuszokat és kompenzációs kiigazításokat.

A dolgozói részvények évente kétszer, áprilisban és októberben járnak, ezekkel is maradásra próbálják ösztönözni az alkalmazottakat.

Az Apple állítólag problémákkal küszködik a dolgozók megtartása terén, különösen a Meta szív el sok szakembert.

A mostanihoz hasonló bónuszok egykor meglehetősen ritkák voltak az Apple-nél, de az utóbbi időben egyre gyakoribbá váltak, mivel összességében egyre nagyobb a verseny a munkaerőpiacon. Tavaly decemberben az Apple a legjobban teljesítő mérnökei mintegy 10-20 százalékának adott prémiumokat. A vállalat tavaly a kiskereskedelmi alkalmazottakat is jutalmazta a forgalmas ünnepi vásárlási szezon és az iPhone 13 bevezetése előtt.