Péntektől több mint 40 ezer, előre feltöltött SIM-kártyát biztosít az Ukrajnából menekülők számára a Yettel. A SIM-kártyákat előzetesen feltölti a mobiltársaság, így a rászorulók a kártya aktiválásának első napján korlátlan magyarországi mobilinternet-hozzáférést kapnak, továbbá 5 gigabyte mobilinternetet, 50 perc belföldi hanghívást, díjmentes nemzetközi hívást alapdíjas ukrán telefonszámokra, valamint díjmentes roamingot Ukrajna területén.

Szintén a segélycsomag része 1300 darab mobiltelefon is. 

A SIM-kártyákat és telefonokat a kontingens erejéig ukrán személyi dokumentummal rendelkezők vehetik igénybe a határ mentén kihelyezett regisztrációs pontokon Záhonyban, Lónyán és Tiszabecsen, valamint két budapesti helyszínen, a Nyugati pályaudvarhoz közel eső WestEnd City Centerben és az Aréna Plazában található Yettel-üzletekben.

Fotó: Mónus Márton / MTI

A mobiltársaság a Magyar Református Szeretetszolgálattal (MRSZ) együttműködve további telekommunikációs eszközöket és szolgáltatásokat is biztosít a krízishelyzetben: az MRSZ rendelkezésére bocsátott 10 darab, korlátlan hang- és mobilnet-hozzáféréssel rendelkező telefont, amit a segélyszervezet koordinálásában telefonfülke-funkcióval bárki igénybe vehet a határátkelők közelében és a Nyugati pályaudvarnál. Ugyanígy a menekültek támogatására 

üzembe helyeztek 4 darab nagy kapacitású, könnyen mobilizálható wifi routert, amelyre ingyenesen csatlakozhatnak a felhasználók. 

Ezek elérhetősége a segélyszervezet koordinálásában változhat: helyileg ott biztosítják, ahol éppen a legnagyobb igényt látják rá. A Yettel munkatársai belső szervezésben tárgyi, élelmiszer- és pénzadománygyűjtést is folytatnak, a munkatársak révén összegyűlt pénzadományt a Yettel Magyarország Zrt. megduplázza.

A Yettelnél továbbra is érvényben van, hogy jóváírja az Ukrajnában roamingoló ügyfeleinek SMS-, hívás- és adatforgalmi költségeit és a hazai hálózatából ukrán telefonszámokra indított nemzetközi hívások díját.