Cégvilág

A Google-t és a Wikipediát is megbüntetnék az oroszok

Az orosz médiahatóság szerint a YouTube a fake news melegágyává vált, és a Wikipedia is tele van hamis információkkal. A Roszkomnadzor ezért büntetőintézkedéseket hirdet a keresőóriás, illetve az internetes közösség által szerkesztett enciklopédia ellen is.

Büntetőintézkedéseket vezet be az orosz médiahatóság a Google ellen. A Reuters beszámolója szerint a Roszkomnadzor megtiltja az internetes keresőóriásnak, hogy reklámozza magát és termékeit az országban, válaszul arra, hogy megszegte az orosz törvényeket. A hatóság állítása szerint a Google tulajdonában lévő YouTube közösségi videócsatorna „az egyik legfontosabb felülete lett az Ukrajna területén indított különleges katonai művelettel kapcsolatos hamis hírek terjesztésének”. A YouTube „rossz hírét kelti az orosz fegyveres erőknek” – teszi hozzá az orosz médiahatóság, amely néhány napja a Wikipediának is nekiment.

Fotó: GOOGLE / AFP

A Roszkomnadzor kedden bírsággal fenyegette meg a közösségi szerkesztésű online enciklopédiát, ha nem távolítja el az ukrán helyzettel kapcsolatos „pontatlan, közérdeklődésre számot tartó információkat” a felületéről. A médiahatóság szerint a Wikin is hamis információkat terjesztenek Oroszország „Ukrajnában indított különleges katonai műveletéről” és az orosz hadseregről is.

A hatóság 4 millió rubeles (több mint 17,5 millió forintos) bírságot helyezett kilátásba a közösségi finanszírozású weblappal szemben, ha az nem távolítja el a kifogásolt tartalmakat.

 

Wikipedia bírság Oroszország médiahatóság Google büntetés
Kapcsolódó cikkek