Az indiai hatóságok a mai napon közölték, hogy 725 millió dollárt foglaltak le a kínai Xiaomi helyi bankszámláiról - írta meg a Reuters.

A hatóságok az okostelefon-gyártó átvizsgálásakor jogdíjfizetésnek álcázott illegális átutalásokat fedezett fel.

Az indiai gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó ügynökség a kínai vállalat üzleti gyakorlatát vizsgálta, mivel felmerült a gyanúja, hogy megsértették a helyi devizatörvényeket. A vizsgálatok során az ügynökség feltárta, hogy a Xiaomi Technology India 55,5 milliárd rúpiának megfelelő devizát utalt át három külföldi jogalanynak. Ezek közül az egyik a Xiaomi csoport egyik szervezete.

Az összegeket a jogdíj címén utalták át a kínai anyavállalat utasítására

— olvasható a hatóság igazgatóságának közleményében. A Xiaomi nem reagált a Reuters megkeresésére, de egy korábbi nyilatkozatuk szerint

Együttműködnek a hatóságokkal a folyamatban lévő vizsgálatok során.

Xiaomi,Logo,On,Phone,With,India,Flag,Background.,Bangkok,,Thailand
Fotó: Shutterstock

Indiában egyre határozottabb lépéseket tesznek a kínai gyártóval szemben. Múlt év decemberében egy állítólagos jövedelemadó-csalás miatt razziáztak a cég indiai irodájában. Április 12-én a vállalat korábbi helyi vezetőjét, Manu Kumar Dzsaint beidézték kihallgatásra egy másik vizsgálat részeként.  Egy az ügyet jól ismerő, a neve elhallgatását kérő forrás a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy április elején a Xiaomi jelenlegi globális alelnökét is beidézték a dubai nyomozók (Dubaiban van a kínai vállalat székhelye.

A jelenlegi nyomozás részeként az indiai Végrehajtási Igazgatóság a külföldi finanszírozás, a részesedési és finanszírozási minták, a pénzügyi kimutatások és a céget irányító kulcsfontosságú vezetők adatait is kérte a társaságtól.