Nemcsak az eredményes közbeszerzési eljárások száma, hanem azok értéke is nőtt az idei első negyedévben, ezzel a piac túlszárnyalta a koronavírus-járvány hazai begyűrűzése előtti szintet – derült ki a Közbeszerzési Hatóság (KH) gyorsjelentéséből. E szerint

összesen 1933 közbeszerzési eljárást folytattak le az ajánlatkérők idén március végéig, amelyek összértéke – 1374,8 milliárd forint – majdnem a duplája az egy évvel korábbinak.

Fotó: Shutterstock

Az év első három hónapjában továbbra is az építési beruházás bizonyult a legjelentősebb kategóriának a beszerzések tárgyát tekintve, hiszen az összes eljárás értékének 69 százalékát tette ki. Az építési beruházások értéke tehát tovább növekedett a 2021 év azonos időszakához képest, ugyanis az majd 558 milliárd forinttal haladta meg a bázisidőszak vonatkozó adatát. Az eljárások 36 százalékát, érték szerint pedig 13,4 százalékát az árubeszerzések alkották, míg a torta további 32 százalékos szeletét, érték szerint pedig 17,6 százalékát a szolgáltatásmegrendelések jelentették. Az utóbbiak a tavalyi első negyedéves értéküket több mint 80 milliárd forinttal szárnyalták túl.

A KH-hoz beérkezett hirdetmények száma az első negyedévben nagymértékben növekedett, ebben a tekintetben is megtörtént a szintlépés a Covid előtti, 2019-es adatsorhoz képest. Míg akkor az első negyedévben 5844 hirdetmény érkezett, addig most 6599 darab, amelyekre ismét jelentős számban küldött ki a hatóság hiánypótlási felhívást, összesen 6318 alkalommal.

„Az ajánlatkérők továbbra is bonyolítanak zöld-, illetve szociális szempontot tartalmazó közbeszerzéseket, de ha az eljárások értékét vagy darabszámát vesszük alapul, akkor még van dolga mindenkinek, hiszen évek óta nem sikerült jelentősen növelni ezeket a számokat” – hívta fel a figyelmet Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke. Hozzátette, annak viszont lehet örülni, hogy a kkv-k száz közbeszerzési eljárásból már 82-t visznek. Az elmúlt évek statisztikái alapján kijelenthető: a kis- és középvállalkozások egy stabilan jól teljesítő csoport hazánkban. Ezt támasztja alá, hogy a kkv-szektor 2022 első negyedévében 1588 közbeszerzést nyert, és több mint százmilliárd forinttal több volt az összértéke az elnyert eljárásoknak a 2021 első negyedévében mért adatokhoz képest.