A jelek szerint képmutatóan viselkedett a német szoftveróriás, az SAP, amikor bejelentette, hogy az ukrajnai orosz háború miatt nem nyújt több felhőszolgáltatást orosz ügyfeleknek, írja Kyiv Independent. 

A portál által megszerzett dokumentumok alapján 

alig egy nappal azelőtt, hogy az SAP nyilvánosan bejelentette, hogy leállítja felhőszolgáltatásait Oroszországban, a vállalat levelet küldött orosz ügyfeleinek, amelyben felajánlotta nekik, hogy a szolgáltatásaihoz való hozzáférés fenntartása érdekében adataikat Oroszországon kívülre költözteti.

Az SAP igazgatósága által március 23-án elküldött levélben az áll, hogy a vállalat nem lesz képes kiszolgálni oroszországi adatközpontjait, és azt javasolja, hogy az orosz ügyfelek helyezzék át felhőben tárolt adataikat az országon kívül található központokba. Az adatmigrációt az SAP az orosz klienseknek ingyenesen tette volna lehetővé.

Fotó: UWE ANSPACH / AFP

A dokumentum nem tesz említést Oroszország Ukrajna elleni háborújáról, amely hivatalosan a nemzetközi vállalatok Oroszországból való tömeges kivonulásának oka. Az SAP sajtóközleményt adott ki március 24-én, amelyben elhatárolódott az orosz agressziótól, és kiállt Ukrajna szabadsága mellett.

Orosz ügyfelek

A vállalatnak számos nagynevű ügyfele van Oroszországban: a Gazprom, illetve a Rosznyefty energetikai vállalatok mellett a Sberbank, a Rosszelhozbank és a VTB Bank is az SAP szolgáltatásait veszi igénybe. A cégek mindegyike az USA, az EU és az Egyesült Királyság által bevezetett gazdasági szankciók hatálya alatt áll.

Március 2-i nyilvános nyilatkozatában Christian Klein, az SAP vezetője közölte, hogy a vállalat a szankciókhoz igazodva leállítja üzleti tevékenységét Oroszországban és Fehéroroszországban, illetve szünetelteti szolgáltatásainak és termékeinek minden oroszországi és fehéroroszországi értékesítését.

A vállalat azonban nem tért ki arra, hogy az orosz és fehérorosz vállalkozások a meglévő szerződések alapján továbbra is igénybe vehetik-e szolgáltatásait.

Német kudarc

Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök, korábbi külügyminiszter és kancelláriaminiszter hétfőn Berlinben azt mondta, kudarcok sora jellemzi Németország Oroszországhoz fűződő kapcsolatainak alakítását. Az államfő egy sajtóbeszélgetésen a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap és az ARD országos köztelevízió beszámolója szerint első alkalommal ismerte el hibáit és tévedéseit az Oroszországgal szembeni politikában. 

Frank-Walter Steinmeier 1999-től 2005-ig kancelláriaminiszterként, majd 2005-től 2009-ig és 2013-tól 2017-ig külügyminiszterként a német Oroszország-politika egyik legfőbb alakítója volt. Az orosz agresszió ellen küzdő ukrán vezetés az utóbbi napokban élesen bírálta. 

Az eltúlzott és elvtelen oroszbarátságról szóló kritikák hatására tartott, nem nyilvános sajtóbeszélgetésen a beszámolók szerint kiemelte, hogy

a berlini vezetés a partnerek figyelmeztetései ellenére olyan kötelékekhez ragaszkodott, amelyeket Oroszország nem vett komolyan.

Aláhúzta, személyes hibájaként értékeli a ragaszkodást az Északi Áramlat 2.-höz, vagyis az Oroszországot Németországgal Ukrajna és Lengyelország megkerülésével összekötő Északi Áramlat földgázszállító rendszer továbbfejlesztéséhez, a második vezetékpár kiépítéséhez. 

Kijelentette ugyanakkor, az Ukrajna elleni háborúért Vlagyimir Putyin orosz elnököt terheli a felelősség, és azt mondta, ezt a felelősséget „nem szabad magunkra vennünk, de ez nem jelenti azt, hogy nem kellene átgondolnunk néhány dolgot, amelyekben hibáztunk”. 

A német szövetségi elnök kifejtette: az Ukrajna elleni agresszió előtt úgy látta, hogy Putyin nem kockáztatja országa teljes gazdasági, politikai és erkölcsi tönkretételét csak azért, hogy kiélje birodalmi mániáját. Ez téves helyzetértékelés volt – mondta Frank-Walter Steinmeier. Hozzátette: a Putyin vezette Oroszországgal lehetetlen a visszatérés a háború előtti állapotokhoz.

Reagált az SAP

Az SAP a VG-nek küldött válaszában kifejtette, hogy a vállalat az Ukrajnával szembeni elkötelezettségét fenntartja azáltal, hogy az összes nemzetközi szankciót tejes mértékben alkalmazza működése során.

Ennek megfelelően az SAP leállítja az oroszországi és fehéroroszországi értékesítéseket és felfüggeszti az oroszországi felhőszolgáltatásokat.

Az adatközpontokban lévő adatok azonban az ügyfeleinkhez tartoznak, nem hozzánk. Ezért jogi okokból előkészítettük azokat a lehetőségeket, amelyek keretében ezeket az adatokat átadhatjuk nekik. Ez vonatkozik az orosz piacon eddig is működő nemzetközi ügyfeleinkre is

– zárult a cég válasza.