A Mol-csoport felvásárolta a ReMat Zrt.-t, amely kommunális és ipari hulladékot használ fel regranulátum előállítására, ezzel a Mol műanyag-újrahasznosító kapacitása – a korábban megvásárolt németországi Aurora Kunststoffe GmbH-val együtt – évi 40 ezer tonnára emelkedik.

A ReMat évi 25 ezer tonna hulladék feldolgozására képes, csaknem 200 fős, termelőüzemei Tiszaújvárosban és Rakamazon működnek, a logisztikai központja pedig Pozsonyban van. A társaság a Mol közleménye szerint Magyarországon piacvezető a műanyagok újrahasznosításában, többféle polietilén és polipropilén regranulátumot állít elő, és egyedi igények szerinti termékek széles választékát kínálja. Vezető gyártók automata szelektálórendszerével, tisztító- és regranulálóberendezéseivel rendelkezik.

Forrás: Mol Group



A felvásárlással a Mol képes lesz egyedi igényeknek megfelelő műanyagot és újrahasznosított megoldásokat kifejleszteni.

A ReMat tulajdonosa nyilvános adatok szerint a Recrea Asset Management Zrt., amelyet a budapesti Remat 2002 Gazdasági Tanácsadó, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ellenőriz. Ez utóbbi a 1001 Pengő Gazdasági Tanácsadó, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-é és három magánszemélyé (Hollmann Richard, Szabó Balázs János és Hudek Csaba), ugyanők az 1001 Pengő végső tulajdonosai is. A ReMat 2020-ban 3,54 milliárd forintos árbevételt ért el, az adózott eredménye megközelítette a 70 milliót.

Már több partnerség született

A Mol-csoport tavaly februárban indított Shape Tomorrow 2030+ stratégiájának egyik fő pillére a körforgásos gazdaság integrálása, ennek érdekében a Mol a következő öt évben egymilliárd dollárt fektet be alacsony szén-dioxid-kibocsátású és fenntarthatósági projektekbe. Ezeknek a hulladékok feldolgozása és hasznosítása az egyik kulcseleme.

A Mol 2019 novemberében vásárolta meg az említett Aurora Kunststoffét, amely újrahasznosított műanyagalapú összetevőket gyártó cég. Az Aurora és a ReMat termékei elsősorban az autó- és a csomagolóipar számára készülnek. A Mol stratégiai partnerséget kötött a német APK vállalattal is, amely úttörő szerepet játszik a műanyag-újrahasznosítási technológia fejlesztésében, és amelynek oldószeralapú eljárása képes kiváló minőségű polimereket előállítani komplex műanyaghulladékból. A közelmúltban a Mol stratégiai partnerséget kötött a svájci Meraxis céggel, hogy előremozdítsa a poliolefin re-kompoundok fejlesztését és gyártását. A vegyi újrahasznosítás területén is tervez beruházásokat, és komoly lépéseket tesz a további hulladékgazdálkodás terén.