Mintegy 47,4 milliárdos nettó árbevételt jelentett a 2021-es üzleti évre az RTL Magyarország. Ez több mint 15 százalékos emelkedés a 2020-as hasonló adathoz képest, amikor 41,14 milliárd forint forgalommal zárt a Magyar RTL Televízió Zrt. (RTL). A növekedés üteme markáns, de nem példátlan: legutóbb a Covid-járvány előtti évben, 2019-ben ért el hasonló bővülést a kereskedelmi csatorna. Ami sokkal meglepőbb, az a lekönyvelt nyeresége, amely 27,67 milliárd forintot mutat. Csak összehasonlításképp: a profit mértéke a ferihegyi nemzetközi repteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. kategóriája, amely a legjobb évében (2019) 29,13 milliárd forintos adózott eredményt közölt. Az RTL tavalyi profitjának kirívóságát jól szemlélteti, hogy ezen a soron csaknem 2900 százalékos kiugrást produkált egy év alatt. Tavaly még szűk 840 milliós nyereségről tájékoztatott.

Fotó: SIMON MORICZ-SABJAN

A tetemes összeg nem maradt az RTL-nél, ugyanis a társaság egyedüli részvényese, a kölni székhelyű RTL Group Central & Eastern Europe május végén írásos határozatban rögzítette, hogy a magyar cég a 2021. üzleti évre valamivel több mint 30,5 milliárd forint osztalékot fizet. A tulajdonos jelezte, hogy az osztaléknak megfelelő összeget a részvényesnek már 2021. július 27-én, vagyis majd egy évvel ezelőtt teljeskörűen átutalták osztalékelőlegként. A tranzakció súlya – különös tekintettel a pandémiás helyzetre – meglepő, és akár arra is következtetni enged, hogy egyéb megfontolások állhatnak mögötte. A VG megkeresésére azonban az RTL Magyarország prózai okokkal magyarázta a történteket.

Válaszukban mindenekelőtt rögzítették, hogy a vállalat az előző évekhez mérhető 1,8 milliárd forintos, üzleti működéséből származó adózás utáni eredményt produkált. Ez már valóban jobban illeszkedik a cég profitgörbéjébe, bár az elmúlt öt év messze legjobb eredménye: ebben az időszakban 2017-ig kell visszalapozni a legerősebb üzleti évért, akkor nagyjából 1,21 milliárd forintos adózott eredményt tudhatott magáénak. Csakhogy az 1,8 milliárdos nyereségen túl az RTL tavaly egy egyszeri, 25,9 milliárd forintos pénzügyi eredményt is elért, így állt elő a 27,6 milliárdos érték. 

Lapunk érdeklődésére a társaság közölte, hogy ez az összeg a cégcsoporton belüli, bejelentett részesedés értékesítéséből származott. A tranzakció a nemzetközi RTL-csoport racionalizálásának részeként történt, amely a kereszttulajdonlások megszüntetésére irányult.Egyúttal kiemelték, hogy az osztalékelőleg ütemezése az egyszeri tranzakció időzítéséhez köthető, ez áll a tavaly júliusi kifizetés hátterében. Mint kiderült, az ominózus értékesítés egy 2019-es ügyletből következett, amikor az RTL Zrt. az RTL Holding beolvadásával részesedést szerzett az RTL Group Germany S. A.-ban. Ezt adták tehát el 2021-ben 25,9 milliárd forintért.

Arra a kérdésre, hogy stabil-e a magyar RTL jövője, a működése pedig biztosítva van-e hosszú távon, az RTL Magyarország úgy reagált, hogy a tulajdonosuk nevében nem nyilatkozhatnak. A VG figyelmébe ajánlották azonban Thomas Rabénak, az RTL Group vezérigazgatójának, egyben az RTL-csoportot tulajdonló Bertelsmann-csoport vezérigazgatójának a közelmúltban tett nyilatkozatát, amelyben egyebek mellett az áll, „azért jöttünk Magyarországra, hogy Magyarországon maradjunk”.