2024 őszétől csak olyan mobiltelefont, tabletet vagy digitális kamerát lehet árusítani az tagállamaiban, amelyek USB-C végű töltőkábelt képesek fogadni – erről döntöttek hosszú huzavona után az európai törvényhozók. Az unió ipari biztosa azt állítja, ezzel a szabályozással mintegy 250 millió eurót spórolnak az európai fogyasztóknak.

Az Európai Bizottság legutóbbi, 2019-ben megrendelt felmérése szerint az unióban eladott töltőkábelek több mint fele mikro-USB-csatlakozós (USB-B típusú) volt még 2018-ban, 29 százalékuk a legújabb szabvány szerinti USB-C-s végű kábel volt, míg a kizárólag az iPhone-okkal, illetve iPadekkel kompatibilis, Lightning végű csatlakozók az eladott kábelek 21 százalékát tették ki.

Charging sockets in electrical appliances
Világszerte az USB-C jelenleg a legelterjedtebb csatlakozófajta, amely ráadásul a készülékek jóval gyorsabb töltését teszi lehetővé, mint például az Apple által alkalmazott Lightning csatlakozó vagy az ezeknél régebbi és lassabb USB-B port, ráadásul mindkettőnél gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé. 
Fotó: MOHSSEN ASSANIMOGHADDAM

 

Ahogy korábban írtunk erről, az Apple már készült a váltásra, a hírek szerint az almás cég már a jövőre ígért iPhone 15-nél sem alkalmazza majd a készülékek töltésénél eddig megszokott Lightning csatlakozóportot, helyette áttér az Android operációs rendszert alkalmazó telefonoknál már most is használt USB-C csatlakozóra. A váltásról és annak várható következményeiről itt írtunk részletesebben:

Hatalmas váltásra készül az Apple az új iPhone-nal

A pletykák szerint az almás cég jövőre végre beadja a derekát, és lemond az iPhone-ok egyedi töltőcsatlakozójáról. A 2023-ra ígért iPhone 15 már az USB-C rendszert használhatja, amelyet a MacBookoknál és az iPadeknél már egy ideje alkalmaz az Apple.

A Reuters friss tudósítása szerint Thierry Breton EU-biztos a rendelkezéstől nemcsak azt reméli, hogy könnyebbé teszi a mobilhasználók életét, de azt is várja, hogy ez majd új lendületet adhat a piaci szereplőknek, hogy a jelenleginél komolyabb erőfeszítéseket tegyenek a kábelmentes töltés fejlesztésére.