Négyszázötven millió dolláros közös tőkebefektetéssel ultragyors e-töltő hálózatba ruház be a Siemens és a Volkswagen. A hálózatot építő és működtető Electrify America beruházó partnereivel együtt azt tervezi, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában 1800 helyszínen 10 ezer gyorstöltő állomást telepít 2026-ra.

Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

Első külső befektetőjét üdvözölheti a Siemensben az Electrify America. A Volkswagen pedig New Auto stratégiájával összhangban fektet a vállalatba, amelynek értelmében minden más autógyártónál nagyobb lendülettel ruház be a nyílt gyorstöltő hálózatok fejlesztésébe világszerte. 

A Siemens ezzel eddigi egyik legnagyobb külső beruházását valósítja meg a közlekedés villamosítása terén,

és az e-mobilitási töltő-infrastruktúra teljes körű szolgáltatójaként fogja támogatni az Electrify Americát hálózatának bővítésében. A Siemens a csúcstechnológiás töltőkkel és szoftvermegoldásokkal szolgáltatások teljes spektrumát kínálja nemcsak nyilvános, hanem otthoni és pályaudvari töltő-infrastruktúrák kialakításához és működtetéséhez is. 

Eladja amerikai elektromos töltőhálózatát a Volkswagen

A megállapodást már kedden bejelenthetik.

A következő tíz évben az Electrify America összesen 2 milliárd dollárt fordít majd a kibocsátásmentes járműveket kiszolgáló országos hálózat kiépítésére és népszerűsítésére. Világszerte hasonló trend bontakozik ki,

a Volkswagen európai, kínai és egyesült államokbeli partnereivel közösen 2025-re mintegy 45 ezer nagy teljesítményű töltőpont kiépítését tervezi. 

A Siemens aktív szereplő az e-töltés piacán, nemrég jelentette be például, hogy részesedést szerzett a vezeték nélküli töltési technológiát fejlesztő WiTricity vállalatban.