Nem lehet tovább katázással futárkodni a Woltnál, szerintük lesznek, akik lényegesebben rosszabbul fognak járni – írja a Forbes

A katás adózási formában nem lesz lehetőség a továbbiakban a velünk való együttműködésre

– írta a lap megkeresésére Tajta Ákos, a Wolt regionális ügyvezető igazgatója a kataszabályozás szigorításával, illetve azzal kapcsolatban, hogy a katás egyéni vállalkozóként nekik számlázó futárok miképp folytathatják náluk heteken belül a munkát. Majd így folytatta: „Azoknak a futárpartnereinknek, akik továbbra is szeretnének a Wolt platformján keresztül szállítani, más adózási formát kell választaniuk.

Legtöbbjüknek ez valószínűleg az általányadózásra való áttérést jelenti – ami már csak abban is eltér a adózási formától, hogy több adminisztrációt igényel.”

20220718 Szeged  Belvárosi hídi blokád, a Wolt-futárok vezetésével az új KATA törvény ellen tüntetők megszállták a hidat.Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország

A kormány pár hete nyújtotta be az új katatörvényt. A Pénzügyminisztérium szerint az új kata, a kisadózó vállalkozók tételes adója az eddiginél magasabb, évi 18 millió forint bevételi értékhatárig kínál egyszerű és kedvezményes adózási módot a legkisebb egyéni vállalkozóknak.

Az mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint, a katásoknak azonban ezentúl csak magánszemélyektől származhat bevételük, kivételt képeznek a taxis személyszállítást végzők.

Korábban a VG írt arról, hogy nemcsak a kata miatt kell aggódniuk az ételfutároknak, hiszen az üzleti modell sem tűnik fenntarthatónak.