Az Apple szerda este bemutatta a következő generációs iPhone termékcsaládot, a 14-es szériát. A legújabb iPhone négy változatban lesz elérhető, ezek az átlag felhasználóknak szánt iPhone 14 és az iPhone 14 Plus modell, az ínyencek pedig választhatnak az iPhone 14 Pro és a Pro Max változat közül. Érdekesség, hogy hosszú évek után ezúttal Mini változat nélkül érkezik az új sorozat, ezt a modellt a sima Plus készülék váltja fel.

The new iPhone 14 and 14 Plus is displayed during a launch event for new products at Apple Park in Cupertino, California, on September 7, 2022. - Apple unveiled several new products including a new iPhone 14 and 14 Pro, three Apple watches, and new AirPod Pros during the event. (Photo by Brittany Hosea-Small / AFP)
Fotó: Brittany Hosea-Small / AFP

Az iPhone 14

Az egyszerű Iphone 14 szinte megszólalásig hasonlítani fog a 13-as alapmodellre. Az alapváltozatok 6,1 hüvelykes kijelzőt kaptak, a 13 Mini helyett érkező 14 Plus pedig 6,7 hüvelykes lesz. Az eddig megszokottól eltérően ez alkalommal az alapmodellekben nem cseréltek processzort, az új készülékekben is a tavalyi A15 Bionic csipje duruzsol. Az Apple ezt azzal magyarázta, hogy ár-érték arányban még mindig ez a leggyorsabb processzor a piacon.

A kamerarendszer fejlettebb lesz az iPhone 14-es készülékekben, 

a cég 49 százalékkal jobb képminőséget ígér. 

Az előlapi kamera esetében látványosabb lesz a fejlődés, hiszen a TrueDepth most már automatikus fókuszt kapott.

Az egyik legnagyobb fejlődés a telefonban az akkumulátoridőnél tapasztalható. Az iPhone 13 standard modellje 19 órás videólejátszást bírt el, ezzel szemben 

az iPhone 14 már akár 26 órányi videólejátszást ígér egy töltéssel.

Az árak is nagymértékben feljebb kúsztak az új iPhone modelleknél. A 13-as széria alapmodellje az Apple.com adatai szerint 339 ezer forintos indulóáron érhető el. Az iPhone 14 alapmodelljének indulóára 449 990 forint, az iPhone 14 Pro pedig 569 990 forintról indul.

A készülékek természetesen a négy modellen belül is számos, különböző méretű tárhellyel kerülnek a boltokba. Ezek mérete nagyban befolyásolhatja majd az adott iPhone árát. A legolcsóbb iPhone 14 az alapmodell 128 gigabyte-os belső tárhellyel a már említett 449 990 forintos áron lesz elérhető. 

A skála másik végén az iPhone 14 Pro Max 1 terrabájtos belső tárhellyel szerepel, ennek az ára 929 990 forint.

Az iPhone 14 Pro

A 14-es széria Pro készüléke már igazi áttörést ígér a piacon, több szempontból is. Az Apple ezekbe a modellekbe tette bele először a Dynamic Island nevű innovációt. Ez gyakorlatilag újraértelmezi a kameraszigetek problémáját. A legtöbb gyártó azon dolgozik, hogy a kameraszigetet minél kisebbre tervezze, hogy kevesebb helyet foglaljon a képernyőből. Az Apple új megoldása nem tünteti el a kameraszigetet, hanem a hardvert összekötötte a szoftverrel. Ez azt jelenti, hogy 

a telefon kijelzője folyamatosan úgy fogja alakítani a notch körüli felületet, hogy az a lehető leglátványosabban beleolvadjon a kijelzőn mutatott képbe.

New Apple IPhone 14 Illustrations
Fotó: STR

Méretüket tekintve nincs különbség az alap- és a pro modellek között. Az iPhone 14 Pro és Pro Max 6,1 és 6,7 hüvelykes képernyőt kaptak. A képernyőt úgy alkották meg, hogy minél kevesebbet fogyasszon, ezzel támogatva a hosszabb üzemidőt.

A Pro készüléket egy új processzor, az A16 csip hajtja majd. Ennek legfontosabb jellemzője, hogy 20 százalékkal kevesebbet fogyaszt, így ez is a hosszabb üzemidőt támogatja. A cég állítása szerint a csip a lehető leggyorsabb a piacon.

Az Apple forradalmi fényképélményt ígér az iPhone 14 Pro család esetében. 

A főkamera 12 megapixelről 48 megapixelre duzzadt, a fókusztávolsága pedig 24 milliméteres lett.

A Pro készülékek üzemidejével kapcsolatban az Apple 29 órás videónézést ígér egy töltéssel.

Apple unveils new iPhone 14, watch
Fotó: Tayfun Coskun

A szolidaritás fontos, de a profit az első

Az új iPhone 14 készülékek kaphatók lesznek Oroszországban is.

Az oroszoknak lehetőségük lesz megvásárolni az új iPhone modelleket, annak ellenére, hogy az amerikai technológiai vállalat kivonult az Oroszországból – erről a RIA Novosztyi hírügynökség számolt be.

Az orosz kereskedelmi miniszter, Denis Manturov elmondta, hogy ha az orosz fogyasztók meg akarják vásárolni az iPhone 14 modelleket, lesz rá lehetőségük.

Az Apple 2022 márciusában leállította az új termékei értékesítését Oroszországban, válaszul Ukrajna lerohanására. Ehhez képest még mindig forognak az iPhone, a MacBook és más Apple-termékek az orosz piacon.

Az orosz MTS mobilhálózat csütörtökön már előrendelésben árulta az iPhone 14 készülékeket. A standard modell 128 gigabyte tárhellyel 84 990 rubelért kapható.

A Samsung nincs elájulva az új Iphone 14-től

A Samsung mint a csúcskategóriás okostelefonok területén az Apple egyik legnagyobb riválisa egy Twitter-üzenetben reagált az új iPhone termékcsalád megjelenésére – írta meg a MarketWatch.

Majd szóljatok, ha összehajtható lesz 

– olvasható a bejegyzésben.

A Samsung a múlt hónapban mutatta be összecsukható készülékeinek legújabb modelljeit. A Samsung Galaxy Z Flip4 ára ezer dollár, a Galaxy Z Fold4 készüléket pedig 1800 dollárért kínálják.