Cégvilág

Musk fura húzása: nem tudja tovább finanszírozni a Starlink működtetését Ukrajnában

A SpaceX az amerikai kormány segítségét kéri.

A SpaceX vállalat által gyártott Starlink műholdas terminálok 2021 tavasza óta létfontosságú kommunikációs forrásai az ukrán hadseregnek, lehetővé teszik a kapcsolattartást a kormányzat és a katonai egységek között annak ellenére is, hogy az oroszokkal vívott harcokban a mobiltelefon- és internethálózat megsemmisült – írja a CNN.

A Falcon 9 rocket is displayed outside the Space Exploration Technologies Corp. (SpaceX) headquarters on January 28, 2021 in Hawthorne, California. (Photo by Patrick T. FALLON / AFP) US-SPACE-SPACEX-AEROSPACE
Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

A SpaceX eddig nagyjából 20 ezer Starlink műholdas egységet adományozott Ukrajnának, amely már több mint 80 millió dollárjába került a cégnek, és az év végéig meghaladhatja a 100 millió dollárt is

– írta Musk Twitter-bejegyzésében. 

A vállalat azonban figyelmeztette a Pentagont, hogy leállíthatja a szolgáltatás finanszírozását, hacsak az amerikai kormányzat nem biztosít havi több tízmillió dolláros segítséget a Starlink működésének fenntartására.

A Pentagonnak küldött szeptemberi levélben a SpaceX közölte, hogy nem tudja tovább finanszírozni a Starlink szolgáltatást – derül ki a CNN által megszerzett dokumentumokból. 

A levélben azt is kérték, hogy a Pentagon vegye át a Starlink ukrajnai kormányzati és katonai használatának finanszírozását, amelynek költsége az év hátralévő részében több mint 120 millió dollár, a következő 12 hónapban pedig csaknem 400 millió dollárba kerülhet.

A döntést a SpaceX kormányzati értékesítésért felelős igazgatója azzal indokolta, hogy nincsenek abban a helyzetben, hogy további terminálokat adományozzanak Ukrajnának.

A Pentagonnak küldött dokumentumokban részletesen közlik a több ezer terminállal kapcsolatos költségeket és kifizetéseket. Emellett fény derül benne a kulisszák mögötti megállapodásokra is, amelyek értelmében több millió dollárnyi kommunikációs hardvert és szolgáltatást biztosítottak Ukrajnának, Kijev szempontjából csekély költséggel.

Az elmúlt időszakban többször is üzemzavarokról számoltak be a Starlink működésével kapcsolatban, miközben az ukrajnai csapatok az északi és a déli területek visszafoglalásáért küzdenek. Egyes források szerint a szeptemberi 30-án tapasztalt kiesés a teljes frontvonalat érintette, holott a Starlink az egyetlen módja annak, hogy a harctéren lévő egységek fenntarthassák a kapcsolatot egymással. 

 

Elon Musk Starlink műholdas internet
Kapcsolódó cikkek