Az új olasz kormány állami ellenőrzés alá akarja vonni a Telecom Italia (TIM) internetes hálózatát, hogy felgyorsítsa a gazdaság digitalizációját – közölte hétfőn Adolfo Urso ipari miniszter.

Giorgia Meloni miniszterelnök kormánya vizsgálja annak a lehetőségét is, hogyan lehetne a TIM vezetékes internetes hálózatát a kisebb rivális, az Open Fiber hálózatával egyesíteni egyetlen országos széles sávú hálózat létrehozása érdekében. 

A TIM mobile phone shop, operated by Telecom Italia SpA, in Rozzano, Italy, on Tuesday, Nov. 23, 2021. KKR & Co. is setting the stage for a battle of control at Telecom Italia with a 10.8 billion-euro ($12.2 billion) bid pitting the U.S. private-equity fund against Frances Vivendi SE.
Fotó:  Francesca Volpi / Bloomberg via Getty Images

Az egyik ilyen lehetőség az úgynevezett Minerva projekt lenne, amelynek keretében az Open Fibert ellenőrző Cassa Depositi e Prestiti (CDP) állami befektetési bank vételi ajánlatot tenne a TIM-re. A múlt héten Giancarlo Giorgetti gazdasági miniszter óvatosságra intett a Minerva-tervvel kapcsolatban, mondván, hogy ezt a kormánynak alaposan meg kell vitatnia. A másik lehetőség – amelyet a TIM vezérigazgatója, Pietro Labriola is szorgalmaz – az internetes hálózati üzletág kiszervezése külön üzletággá, majd összeolvasztása az Open Fiberrel a CDP közreműködésével.

A kormány stratégiája egy államilag ellenőrzött hálózat létrehozása, és egyhangúlag fog dönteni arról, hogyan lehet ezt a célt elérni – közölte Urso a római konferencia alkalmával.

Költekezéssel indít az új olasz kormány

Giorgia Meloni jobboldali koalíciója és Giancarlo Giorgetti pénzügyminiszter szerint Olaszország kordában fogja tartani a több mint 150 százalékát kitevő adósságszintjét.

Borítókép forrása: Alessia Pierdomenico/Bloomberg via Getty Images