a Twitter bizonytalan pénzügyi helyzetével kapcsolatos aggodalmát fejezte ki a cég megmaradt alkalmazottaival tartott első megbeszélésén – írta meg a Sky News. A múlt hét végén a milliárdos több ezer alkalmazottat bocsátott el.

Elon Musk and Twitter
Fotó: Muhammed Selim Korkutata / Anadolu Agency

Egy korábbi e-mailben Musk arra figyelmeztetett, hogy a Twitter nem lesz képes átvészeli a közelgő gazdasági visszaesést, ha nem tudja növelni a bevételeit. A milliárdos október végén vásárolta meg a platformot 44 milliárd dollárért, miután sokáig próbált kihátrálni a tranzakcióból.

A bevételnövelést Musk gyorsan elkezdte, erre a célra vezette be a 8 dolláros Twitter Blue szolgáltatást. Ennek lényege, hogy havi 8 dollárért bárki megkapja a Twitter profiljára a hitelesítést jelző kék plecsnit. Sokan aggályosnak tartják ezt a döntést, mivel így nem lehet majd megmondani, hogy melyik profilok mögött állnak valós személyek vagy vállalatok. A Twitter Blue elsősorban a reklámbevételek kiesését hivatott kompenzálni. Sok cég megszüntette a twitteres hirdetésit, mivel tartanak a platform új moderálási szabályaitól.

Az új hitelesítési szabályok miatt voltak, akik Tony Blair, George W Bush vagy Super Mario nevére szóló, hitelesített fiókokon keresztül posztoltak sértő dolgokat. 

A céget a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság is figyelmeztette, hogy őrizze megfelelően a felhasználói adatokat.

A Twitter pénzügyei

Az alkalmazottaknak tartott beszédében Musk közölte, hogy a Twitter jövőre dollármilliárdokat veszíthet. 

Nincs kizárva, hogy ez csődöt jelent

– mondta Musk. Hozzátette, hogy 

a vállalat 13 milliárd dolláros adóssággal küszködik 

az átvételi ügylet után, és az elkövetkező 12 hónapban összesen csaknem 1,2 milliárd dollárt kamatot fizet ki. Ez utóbbi kiadás meghaladja a cég pénzforgalmát, amely június végén 1,1 milliárd dollár volt.

A világ leggazdagabb embere szerint a Twitter naponta 4 millió dollárt veszít, aminek a legfőbb oka a hirdetők távolmaradása. 

Alkalmazottak nélkül nehéz

Elon Musk nem sokkal azt követően, hogy megszerezte a Twittert, 

a 8 ezer alkalmazott felét kirúgta. 

Ez múlt hét pénteken történt, azóta ezen a héten még többen álltak fel. Többek között a cég gyűlöletbeszédet és félretájékoztatást felügyelő vezetője is beadta a felmondólevelét. Előtte Lea Kissner a cég információbiztonsági főtisztje tweetelte ki, hogy felmondott. A Reuters úgy értesült, hogy Marianne Fogarty adatvédelmi tisztviselő is távozott.

A felmondások nagy része azt követően történt, hogy Musk közölte: 

megtiltja a távmunkát, és minden alkalmazottnak legalább heti 40 órát kell az irodában töltenie.

Semmi jót nem ígért a Twitter dolgozóinak új levelében Elon Musk

Egy, a helyi idő szerint hajnali két óra után kiküldött elektronikus levélben szólította meg a Twitter dolgozóit Elon Musk. Megszüntette a home office lehetőségét.

Az USA Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) aggodalmának adott hangot a Twitter körüli helyzet miatt. Májusban a cég beleegyezett, hogy 150 millió dollár bírságot fizet, hogy rendezze az FTC azon állításait, amelyek szerint visszaéltek a magánfelhasználói információkkal reklámcélokra. A Twitter közölte velük, hogy az adatokat pusztán biztonsági okokból gyűjtötték.

Egyetlen vezérigazgató vagy vállalat sem áll a törvények felett, és a vállalatoknak be kell tartaniuk a rendeleteinket

– mondta Douglas Farrar, az FTC közügyekért felelős igazgatója. Hozzátette, hogy a felülvizsgált hozzájárulási rendeletük új eszközöket biztosít a számukra a megfelelés biztosításához, és ezeket készek alkalmazni.