Ismét felmerült a TikTok betiltása az Egyesült Államokban. Brendan Carr, az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) tagja felszólította Washingtont, hogy nemzetbiztonsági kockázatok miatt tiltsa be a népszerű kínai videómegosztót. 

Privacy Guarantor Has Ordered The Block Of TikTok
Fotó: Lorenzo Di Cola / NurPhoto / Getty Images

Carr, a bizottság magas rangú republikánus tagja azzal érvelt, hogy semmilyen más határozat nem kezelné megfelelően azokat az aggodalmakat, amelyek szerint Peking tévesen férhet hozzá több millió amerikai TikTok-felhasználó adataihoz. 

Nem hiszem, hogy a kitiltáson kívül lenne más lehetőség

 – mondta Carr az Axiosnak. Az Egyesült Államokban mindkét nagy párt egyre nagyobb aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a TikTok anyavállalata, a kínai székhelyű ByteDance megosztja az Egyesült Államok felhasználóinak az adatait pekingi tisztviselőkkel. A kritikusok szerint 

a Kínai Kommunista Párt megpróbálhatja befolyásolni az Egyesült Államok politikáját és a társadalmi diskurzust az alkalmazáson keresztül.

Míg az FCC-nek nincs szabályozói hatásköre a TikTok felett, a republikánus biztos szerint az Egyesült Államok Külföldi Befektetési Tanácsának (CFIUS) felül kell vizsgálnia a külföldi befektetéseket az országban.

A TikTok régóta tagadja, hogy a kínai székhelyű ByteDance-alkalmazottak hozzáférhetnének az Egyesült Államok felhasználói adataihoz, annak ellenére, hogy az elmúlt hónapokban ennek ellenkezőjéről számoltak be.

„Carr biztosnak nincs szerepe az amerikai kormánnyal folytatott, a TikTokkal kapcsolatos bizalmas megbeszélésekben, és úgy tűnik, hogy az FCC-biztosi szerepétől függetlenül fejt ki a véleményét” – nyilatkozta a közösségi oldal szóvivője. 

Korábban megjelent több jelenés is, amely megkérdőjelezte a kínai cég azon állításait, miszerint az amerikai felhasználói adatok biztonságban vannak. A Buzzfeed arról írt nyáron, hogy a platformon dolgozó kínai mérnökök hozzáfértek a nem nyilvános amerikai felhasználók adataihoz, beleértve a telefonszámokat és a születésnapokat.

A TikTok a játékok piacán terjeszkedik

Miközben a technológiai cégek kivonulnak a játékiparból, a TikTok a Netflix mellett további beruházásokat hajt végre a szegmensben: az oldal dedikált játékfület ad hozzá a videóalkalmazásához. A platform kínai tulajdonosa már régóta fejleszt mobiljátékokat Androidra.