Cégvilág

Rezsicsökkentés: rontja a dolgozók teljesítményét az irodai fűtés hiánya

A rezsiárak emelkedése miatt sokan próbálnak az áramon és a fűtésen is spórolni. Ez utóbbi azonban csak bizonyos mértékig lehetséges, a túl nagy spórolás visszaüthet.

Az energiaárak robbanásszerű emelkedésének egyik hatása, hogy az intézmények és a vállalatok elkezdtek törekedni az irodáik és telephelyeik fenntartásával járó költségek csökkentésére. A legtöbben az áramfogyasztáson és a fűtésen próbálnak meg spórolni, azonban a többség nem a fűtési rendszerek korszerűsítésében gondolkodik, hanem szimplán csak lejjebb állítják a termosztátokat. Ez nem várt üzleti kockázatokkal is járhat, ugyanis korábban már több kutatásban kimutatták, hogy a hidegben az emberek fizikai és kognitív képességei is lecsökkenhetnek.

Young,Guy,In,Glasses,And,A,Warm,Hat,,Wrapped,In Young guy in glasses and a warm hat, wrapped in a blanket, works at a computer. It's cold in the room. The concept of turning off heating and gas, lowering the temperature in the room. Side view
Fotó: Ivan Gran / Shutterstock

Az Utrechti Egyetemen már az 1940-es években megállapították, hogy a hidegben másképp viselkednek az emberek. Egy kísérletben egy szoba hőmérsékletét 15 és 21 Celsius-fok között változtatták, és azt kérték 52 önkéntestől, hogy mondják el, hogy mi történik egy rövid filmrészletben.

Az eltérő hőmérsékletek befolyásolták, hogy az önkéntesek milyen szavakkal írták le a történéseket.

A melegben tartózkodók konkrét információkat adtak a jelenetről, míg a hűvösben tartózkodó önkéntesek absztraktabb leírásokat fogalmaztak meg.

A hőmérséklet jelentősen befolyásolja az irodai dolgozók hatékonyságát, és a hőmérsékleti komforton kívüli állapot rontja a koncentrálóképességet. Úgy gondolom, hogy irodai környezetben minimum 20-21 fok, fizikai munkát végzők esetében pedig 18-20 fok lehet a vállalható

– nyilatkozta Váradi György, a Fisher Klíma szakértője.

Hozzátette, hogy a munkaadóknak mindenképp érdemes lenne a dolgozók visszajelzéseire támaszkodniuk.

Energiaturistákra vadászik már több európai ország is – mi nem

Örökbefogadás, pilótaképzés, meddőségi és fogorvosi kezelés, nem kevesen Erasmus-ösztöndíj révén több hétre, sőt, akár hónapokra is érkeznek Magyarországra külföldiek, de vajon az energiaturizmusból profitálhatnak-e az itteni szállásadók? Megkérdeztük.

A szakértő azt tanácsolja, hogy az irodai vagy gyáron belüli hőmérsékletet mindig a dolgozók visszajelzései alapján határozzák meg, és a vezetőség biztosítson meleg italokat, védőruházatot, valamint pokrócokat is azokban az esetekben, amikor a komfortzónán kívül eső hőmérsékletben kell dolgozni.

Váradi György szerint

a megfelelő hőmérséklet csökkentésénél a távmunka elrendelése is jobb ötlet.

Fizikai munka esetén pedig jelentősen javítható a dolgozók közérzete és produktivitása melegedőhelyiségek létesítésével és szünetek beiktatásával.

Energiavámpírok legyőzésével küzdhetünk a magas ellen

A kormány nyáron bejelentett döntése, amellyel módosította a rezsicsökkentés szabályait, sokakban aggodalmat keltett. A lakosság elkezdett érdeklődni az energiafogyasztás mérséklése iránt. Sokat segíthet, ha otthon is tudatosabbak vagyunk.

 

 

hideg rezsi fűtés koncentráció teljesítmény iroda
Kapcsolódó cikkek