Pert kapott a nyakába az Apple két nőtől, akik után a volt élettársuk az almás cég AirTag nyomkövetőivel kémkedett – írta meg a BBC. Az AirTageket arra találták ki, hogy a pénztárcákra vagy a kulcscsomókra lehessen tenni őket, így a tulajdonosuk bármikor megtalálhatja őket az iPhone-ja segítségével. 

Paris,,France,-,May,2,,2021:,Looking,After,Unboxing,At
Paris, France - May 2, 2021: Looking after unboxing at new AirTag - small device helps people keep track of belongings, using Apple Find My network to locate lost items like keys, wallet, bag
Fotó: Hadrian / Shutterstock

A keresetet benyújtó két nő arról számolt be a BBC-nek, hogy 

elrejtve találtak AirTageket a személyes holmijuk között. 

Mindkét sértett szerint a nyomkövetőt a volt élettársa csempészte a személyes tárgyai közé, hogy így kémkedhessen utána. Korábban az Apple-t már érték támadások az AirTagekkel való visszaélések miatt, de a cég azt állította, hogy olyan biztonsági intézkedéseket tettek, amelyek megakadályozzák a nem kívánt nyomkövetést.

Több millió iPhone 14 hiányozhat év végén a piacokról

Források szerint a tervezettnél 6 millióval kevesebb iPhone 14 Pro és Pro Max készülék készülhet el idén, miután az Apple beszállítója, a Foxconn csengcsoui üzeme hetek óta zavarokkal küzd. A szigorú járványvédelmi intézkedések és a fizetések miatt zavargásokra került sor, miközben sokan távoztak a gyárból.

A keresetet egy San Franciscó-i szövetségi bíróságon nyújtották be. A felperesek azt is a perbe foglalták, hogy 

az AirTag eszközök összefüggésbe hozhatók több nő meggyilkolásával az idei évben. 

Szerintük Akronban, Ohióban és Indianapolisban is történt olyan gyilkosság, amelynek az elkövetéséhez használtak AirTaget.

Amikor a cég először bejelentette a nyomkövetők piacra dobását, akkor azt állították, hogy a termékek teljesen biztonságosak. 

Ezek arra vannak, hogy tárgyakat keressünk meg velük, nem arra, hogy emberek után kémkedjünk

– állította akkor a cég.

Az AirTagekbe épített egyik biztonsági funkció, hogy az eszközök sípoló hangot adnak ki, ha hosszabb időre elszakadnak attól az Iphone készüléktől, amivel össze vannak kötve bluetoothon keresztül. Emellett a cég azt állítja, hogy 

ha egy AirTag hosszabb ideig van egy idegen iPhone közelében, akkor a telefon értesítést kap a közelben lévő nyomkövetőről.

A BBC több nőt is megkérdezett, akikkel előfordult, hogy AirTaggel követték őket. A többség valóban arról számolt be, hogy kapott értesítést az idegen eszközről, de volt olyan is, akit nem figyelmeztetett a telefonja. Egy nő, aki az utóbbi csoportba tartozott, azt mondta, hogy az AirTaget a bőröndje bélésébe ragasztva találta meg.