A tervezetthez képest 6 millióval kevesebb iPhone Pro készülhet el idén, miután a világ legnagyobb iPhone-összeszerelő üzeme problémákkal küzd – árulta el egy névtelenségét kérő forrás a Bloombergnek. Hozzátette: a helyzet képlékeny, és a termeléskiesés becsült mértéke változhat a következő napokban.

Half of iPhones manufactured in central China's Zhengzhou city
View of the Foxconn plant in Zhengzhou city, central China's Henan province, 19 September 2017.Data indicates that nearly half of the Apple's iPhones are manufactured at Foxconn's Zhengzhou plant in central China, a place once again buzzing with activity after Apple unveiled three new products: iPhone 8, iPhone 8 Plus, and iPhone X on Sept 12. A lack of workers is one of the weaknesses of the "Made in the US" strategy. Though US President Donald Trump has repeatedly said he will rejuvenate the country's manufacturing industry and bluntly ordered Apple to establish a manufacturing plant in the US, "Made in the US" seems more like a slogan than an attainable goal. Foxconn has a complete industry chain in counties and towns of Zhengzhou, which include a headquarters, precision electronics companies, and other branch plants, guaranteeing high efficiency and self-sufficiency. There are 94 iPhones production lines operated by 350,000 workers, and about 350 iPhone units are assembled per minute at the Foxconn plant in Zhengzhou. Daily production could reach as many as 500,000 units, according to a report. Besides assembling phones, the plant also produces small metal phone parts. The plant is located inside a bonded zone, equipped with customs officials at the factory gate to facilitate iPhone exports. It is also built within a few miles of the city's airport to expedite global shipments. (Photo by Stringer / Imaginechina / Imaginechina via AFP)
Fotó: STRINGER / AFP

Szerinte sok múlik azon, hogy a gyárat üzemeltető tajvani Foxconn milyen gyorsan tudja az embereket visszairányítani a sorokhoz. Ha a szigorú járványvédelmi intézkedések és a tiltakozások a következő hetekben is folytatódnak, a termelés még jobban visszaeshet. Hozzátette: arra számítanak, hogy jövőre képesek lesznek pótolni a kieső termelést.

Ahogy arról a VG beszámolt, a világ legnagyobb iPhone-összeszerelő üzemét hetek óta munkáslázadások sújtják. A koronanavírusra hivatkozva korlátozások léptek életbe a 7,5 milliós kínai nagyvárosban, Csengcsouban, az intézkedések pedig a Foxconn helyi létesítményét is érintették. Az intézkedések részeként a munkavállalók a külvilágtól elszigetelten alszanak, élnek és dolgoznak, viszont több ezer dolgozó nemes egyszerűséggel elmenekült a gyárból, és később a Foxconn sem akadályozta azokat, akik inkább hazamentek.

A távol-keleti vállalat a maradóknak bónuszt ajánlott, valamint másfél hete közölte: 100 ezer új munkást vett fel.

Azonban a fizetést keveslő, jobb körülményeket követelő és a karantént ellenző munkások többször tiltakoztak. Néhány napja olyan felvételek láttak napvilágot, amin a tüntető munkavállalók összecsapnak az őrökkel, valamint a kiérkező rendőrökkel is. Másnap a Foxconn közölte: megállapodtak az alkalmazottakkal, akiktől bocsánatot kértek.

A hírek szerint a már régóta ott dolgozó, tapasztalt munkások távozása, illetve karanténba zárása negatívan érinti a termelést, amit nem lesz egyszerű megoldani a folyamatos létszámhiány és zavargások közepette. Szerintük az már biztos, hogy az eddigi zavarok miatt 6 millióval kevesebb iPhone készülhet el.

Ez azért különösen kellemetlen, mert a Foxconn létesítményében készül az iPhone 14 Pro és Pro Max készülékek túlnyomó többsége, amelyek az Apple legkeresettebb készülékei idén. Ezek a prémium kategóriás, jóval drágább telefonok pótolták a normál iPhone 14 modellek iránti visszaeső keresletet. A dolgot tetézi, hogy mindez pont a karácsonyt megelőző hetekben történik. 

Az idei évre szóló értékesítési terv 90 millió darab iPhone 14-es volt.

Elegük van a kínaiaknak a lezárásokból, Sanghajban már Hszi Csin-pinget is abcúgolják

Az országszerte terjedő kínai demonstrációkat azok az interneten terjedő hírek váltották ki, amelyek szerint Ürümcsiben azért vesztek oda az emberek egy tűzvészben, mert az épületet lezárták. Ráadásul világviszonylatban továbbra is alacsonynak mondható a kínai esetek száma, bár az utóbbi napokban rekordokat döntött, szombaton közel 40 ezer új fertőzést regisztráltak.