A Google egyértelműbb tájékoztatást vállalt az európai fogyasztóvédelmi hatóságok nyomására; Magyarországon a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) erőfölényes vizsgálatot folytat az óriáscéggel szemben – közölte a versenyhatóság csütörtökön.

Google Opens Cloud Hub In Krakow, Poland Google neon is seen during the reopening of Google office in a historical building at the Main Square in Krakow, Poland on November 29, 2022. After nearly seven years of absence, Google reopened in Krakow hiring engineers which together with hub in Warsaw will create the largest center in Europe dealing with Google Cloud computing services. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images)
Fotó: Getty Images

A közlemény szerint az Európai Bizottságot és a tagállami hatóságokat tömörítő Fogyasztóvédelmi Együttműködési Hálózattal folytatott párbeszéd hatására a Google vállalta, hogy egyes platformjain a jövőben egyértelműbb tájékoztatást nyújt a felhasználók számára. 

A változások célja, hogy a fogyasztók tudatosabb döntéseket hozhassanak, amikor igénybe vesznek valamilyen szolgáltatást.

Az egyeztetéseket követően a Google vállalta, hogy a megrendeléseknél korlátozza az árakra és az elállásra vonatkozó egyoldalú változtatási lehetőségeit, valamint létrehoz egy e-mail-címet, amelyen a fogyasztóvédelmi hatóságok jelezhetik a jogsértő tartalmakat és kérhetik azok gyors ügyintézését.

A Google Flights és a Google Hotels felületei kapcsán a cég csatlakozott a többi nagy szálláshelyplatform átláthatóságot szolgáló kötelezettségvállalásaihoz.

A felületek emellett egyértelműsítik például, hogy a felhasználók kivel szerződnek valamint, hogy árengedmény esetén mekkora volt az eredeti ár.

A Google Store és a Google Play Store a szerződéskötés előtt világos tájékoztatást ad majd a szállítási költségekről, az elállási jogról, a javítási- és cserelehetőségekről, valamint az eladóval összefüggő információkról és kapcsolatfelvételi lehetőségekről. 

Arra is kitértek, a jelenleg erőfölénnyel való visszaélés gyanújával folytat vizsgálatot, hogy feltárja, a Google keresőjében dalcímekre megjelenő, úgynevezett dalszövegkártya alkalmazásával az óriáscég versenyjogot sértő módon részesíti-e előnyben saját szolgáltatását.

Felidézték, hogy néhány évvel ezelőtt a magyar versenyhatóság szintén a fogyasztók jogszerű tájékoztatásának érdekében írt elő kötelezettségeket a Google számára az Allo chatkliens kapcsán, amelynek hatására a kaliforniai cég világszerte 44 nyelven pontosította kommunikációját.

A francia versenyhatóság 500 millió euróra büntette a Google-t

Amennyiben a két hónapos határidőt nem tartja be a Google, a büntetés összege naponta 900 ezer euróval emelkedik.