Az Auchan vezetéséhez a béremelés közzététele után sztrájkra utaló bejelentés nem érkezett – ezt a vállalat közölte a Világgazdaság megkeresésére.

Budapest 2020.09.28.Auchan áruház
Fotó:  Kallus György / Világgazdaság

Az Auchan Magyarország leszögezte – és ezzel egyben pontosította korábbi cikkünket –, hogy soha nem állította, hogy az idei béremelés kapcsán létrejött a megállapodás a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ).

Sajnos idén ez valóban nem született meg, mert többszöri ajánlattételünket sem fogadta el a szakszervezet

– hívták fel a figyelmet. Szerintük a vállalatnál mindent megtettek azért, hogy a jelen gazdasági környezetben – a lehetőségei szerint – a maximális béremelést biztosítsák dolgozóiknak.

Előzmények

Az Auchan a hét közepén jelentette be, hogy fix alapbéremelést hajt végre. Januártól a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkatársaknak bruttó 32 ezer forintos fizetésemelést ad a cég. Ezzel a legtöbb munkatársat foglalkoztató régiókban a szakképzettséget nem igénylő áruházi pozíciókban 

a jövedelem havonta bruttó 380 ezer forinttól 476 ezer forintig terjedhet az idén, 

a szakképzettséget igénylő munkakörökben pedig a szakértői bónusszal a havi bruttó 510 ezer forintot is elérheti. Az alapbérnövelést cafeteria- és vásárlásikedvezmény-emeléssel egészíti ki a vállalat. Az eddigi 5 százalék kedvezmény helyett 12 százalékot biztosít a munkatársainak, továbbá július 1-jétől a cafeteria jelenlegi összege a duplájára emelkedik, ha a vállalat eléri az előre kitűzött gazdasági eredményeket.

Egy nappal később a KASZ viszont úgy nyilatkozott a sajtóban, hogy a bértárgyalás az Auchannal eredmény nélkül zárult. Karsai Zoltán elnök azt mondta, hogy az Auchan januártól a munkatársak alapbérét bruttó 32 ezer forinttal emeli, csakhogy ők 50 ezer forintot tűztek ki célként. Ezenkívül azt is szerették volna elérni, hogy az autós munkába járás költségtérítése emelkedjen. Azonban ez sem sikerült. Mindezt a munkavállalók egy része rossz néven vette és kilátásba helyezték, hogy akár már csütörtökön se veszik fel a munkát. A szakszervezet arra figyelmeztetett, hogy egyénileg senki ne kezdjen sztrájkba, de ha tiltakozni szeretnének, ahhoz a KASZ megad minden segítséget.