A drónos házhoz szállítás lehetőségeit teszteli a DODO és a Rossmann – erről a drogéria számolt be közleményben.

This photograph shows a drone of Ukrainian armed forces flying on the outskirts of Bakhmut, eastern Ukraine on December 30, 2022.
Fotó: AFP

 

Ebből kiderült, hogy a két cég a házhoz rendelt termékek drónos kiszállítására hazai pilotprojektet indított. A DODO adatvezérelt logisztikai megoldásokat kínál, a Rossmann drogériahálózat pedig évek óta népszerű webshoppal büszkélkedhet. A tesztelés első fázisában azt vizsgálják, hogy drónok használatával milyen gyorsan képesek a rendelések teljesítésére, a kiszállítás biztonságos feltételeinek garantálása mellett. 

Ennek érdekében első lépésként tesztrepülést végeztek, illetve a csomag drónra helyezéséhez, továbbá a felszálláshoz és a landoláshoz szükséges időt is felmérték.

A házhoz szállítások kézbesítését előkészítő tesztrepülés a XI. kerületből, a Savoya Park bevásárlóközpontban található Rossmann üzlet elől indult, a célállomást pedig a III. kerület kertvárosi részében jelölték ki. A drónos tesztrepülés kivitelezésében a Drónpilótád működött közre. Az útvonal megválasztása során fontos szempont volt, hogy viszonylag nagy távolságot és változatos földrajzi terepviszonyt öleljen fel a repülés, felkészülve a jövőbeli, légi úton megvalósítható szállítások sokszínűségére. A start és a célállomás egymástól 15 kilométerre található légvonalban, azonban a drón ennél hosszabb távon repült, mivel az út egy részét a Duna felett tette meg. 

A drón a tesztrepülés során még csomagot nem szállított. Az útvonal berepülése 14 percet vett igénybe, az átlagos repülési magasság 20 és 50 méter között volt, az eszköz átlagosan 50 kilométer per óra sebességgel haladt. 

Azonban az eszköz repülési sebessége a jövőben várhatóan törvényi szabályozás alá esik. 

A tesztrepülést a megfelelő hatósági engedélyek birtokában hajtották végre. A pilóta nélküli légi járművek használatát, illetve az ilyen eszközökkel megvalósuló csomagszállítást hazai és uniós szinten szigorú előírások szabályozzák. A tevékenység jellegéből és a felszálló tömegből adódóan speciális kategóriájú műveletnek minősül, ezért speciális műveleti engedélyt igényel.

Úgy látjuk, a drónos csomagküldés lesz a következő komolyabb lépcsőfok a házhoz szállítási megoldások során

– mondta el dr. Sáfár Károly, a DODO magyarországi képviselője. Fürjes Ádám, a Rossmann Magyarország Kft. online marketing csoportvezetője szerint a drónos házhoz szállítás a jövő egyik kulcsmegoldása lehet az e-kereskedelem területén, illetve a vásárlói elvárások kiszolgálásában. A DODO a Rossmann-nal együttműködve a tesztek eredményeit értékelve folytatja a fejlesztéseket.

Csőposta helyett már drónnal szállítják a gyógyszert ebben a kórházban