Világszerte meghatározóvá vált az elmúlt évben az energiahatékonyság kérdése, emiatt a lakossági légkondicionálók gyártói optimálissá tennék a készülékek műszaki tartalmát. A piac exponenciálisan fejlődik, a legkorszerűbb berendezések UV-C és cold plasma szűrőkkel gondoskodnak az otthonok egészséges levegőjéről, a mesterséges intelligencia a felhasználói szokásokat elemezve választja ki a leghatékonyabb energiagazdálkodási stratégiát, sőt, egyes modellekben már elérhető a páratartalom-szabályzás is.

Asian,Man,Sitting,On,Sofa,And,Using,Smart,Home,Control
Fotó: Shutterstock

A globális energiaválságra reagálva a lakossági klímák gyártói a leginnovatívabb megoldásokkal folyamatosan versenyeznek egymással annak érdekében, hogy egyre jobb hatékonysági mutatókkal büszkélkedhessenek. Antal Mihály, a Gree Magyarország műszaki szakértője elmondta, ennek köszönhetően jelenleg a leghatékonyabb berendezések (A+++ energiabesorolású) és egy átlagosan jó hatékonysággal rendelkező (A+ energiabesorolású) klímaberendezés éves energiafogyasztása között csupán néhány százalék különbség van. Ugyanakkor ezen termékek kereskedelmi árában nem néhány százalék a differencia:

a leghatékonyabb berendezések ára akár többszöröse is lehet egy normál hatékonyságúénak.

A Gree közleményében hangsúlyozza, hogy a mesterséges intelligenciának köszönhetően a vételár nagyobb emelkedése nélkül is számottevő hatékonyságnövekedést lehet elérni a vezérlés alkalmazkodóképességével.

„A technológiai vívmányok fejlődésével a klímák is egyre okosabbá, biztonságosabbá és költséghatékonyabbá válnak. A legmodernebb légkondicionálókban például UV-C szűrő kapott helyet. Ez egy kis hullámhosszú vagy germicid sugárzás, amely az egyik legerősebb sterilizáló, fertőtlenítő, baktériumölő fény. Fertőtleníti az elpárologtató felületét, valamint sterilizálja a beszívott levegőt a különféle vírusoktól és baktériumoktól, folyamatosan biztosítva a friss és tiszta levegő áramlását” – említette a szakértő.

Hozzátette, bár a legtöbb piacon elérhető klímaberendezés rendelkezik párátlanítás funkcióval, nincs bennük beépített páratartalom-érzékelő, így megvalósul a párátlanítás, de az intenzitása vagy a szintje nem állítható be. A Gree arra hívta fel a figyelmet, hogy a mesterséges intelligencia által működtetett, a felhasználói szokásokat elemezni képes Smart R nevű modelljében már elérhető a páratartalom-szabályzás, így a termék tudása vetekszik e téren egy párátlanító berendezésével.

Az algoritmus offline állapotban is interaktívan tanul, hatalmas adatforgalom nélkül.

A legmagasabb szintű klímákban fellelhető továbbá az úgynevezett öntisztításfunkció is. Antal Mihály elmondta, a folyamat körülbelül 20 percet vesz igénybe: a beltéri egység először lefagyasztja a hőcserélőt, az így képződő jég elolvasztásával keletkező vízzel egy öntisztítást végez. Ezután a hőcserélő felületét 60 Celsius-fok hőmérséklet felé emeli, így elpusztítva a hőcserélő felületén maradt kórokozókat.