A szakértők szerint hamarosan az otthonunkban, sőt, konkrétan a saját hálószobánkban is általánossá válhat a mesterséges intelligenciával (MI) megtámogatott technológiák alkalmazása. Az alvásfigyelőktől az okospárnákon és a szenzoros matracokon át az MI-vel ellátott légkondicionálókkal bezárólag számos olyan eszköz van már a piacon, amely néhány éven belül meghódíthatja a háztartásokat.

The,Sleeping,Couple,Relax,In,The,Bed.,Night,Time The sleeping couple relax in the bed. night time
Fotó: Shutterstock

A Microsoft definíciója szerint a mesterséges intelligencia a matematika és a logika használatával szimulálni képes azt az érvelési eljárást, amelyet az emberek is használnak, amikor új információk alapján tanulnak és hoznak döntéseket. A technológiai forradalom kellős közepén túl sok ideje nem volt hozzá az emberiségnek, hogy megbarátkozzon a mesterséges intelligencia gondolatával, ugyanakkor azzal is tisztában kell lenni, hogy ez nem egy ördögtől való dolog, hanem egy szükséges jó, amely az élet számtalan területén a hasznunkra válhat. Az elmúlt hetek sztárja, a ChatGPT, az MI-vel megtámogatott szövegalkotó robot képes termékleírásokat, blogposztokat, szövegeket generálni gyakorlatilag szempillantás alatt.

Bár sokak életét keseríti meg az éjszakai álmatlanság, az okosórákba beépített alvásfigyelő funkciók segítségével ma már relatíve könnyen rá lehet jönni a probléma okára, az eszköz mesterséges intelligenciával tudja monitorozni az alvási ciklusunkat.

Hamarosan forgalomba kerülhet egy okospárna is, amelyet a gyártó zajszűrő technológiával szerelt fel, az MI közreműködésével pedig érzékeli, ha valaki horkolni kezd, és képes semlegesíteni ezeket a hanghullámokat.

Ezenkívül már Magyarországon is kapható a világújdonságnak számító, mesterséges intelligenciával működtetett légkondicionáló is, amely a környezetet és a felhasználói szokásokat elemzi. Amíg egy hagyományos klíma rögzített szabályozási paramétereket használ, figyelmen kívül hagyva a régiót, az éghajlatot, a helyiség méretét, tájolását, a Gree Smart R modellje figyeli a külső hőmérsékletet, a páratartalmat, hogy milyen beállításokat használunk előszeretettel, és ezekhez igazodva választja ki a környezetnek megfelelő leghatékonyabb energiagazdálkodási stratégiát – áll a cég közleményében. 

Az algoritmus offline állapotban is interaktívan tanul, hatalmas online adatforgalom nélkül, ezáltal kényelmes környezetet eredményez. Minél hosszabb az öntanulási idő, annál eredményesebbé válik a légkondicionáló vezérlési stratégiája, és folyamatosan növekszik a felhasználó komfortérzete is. A Gree szerint

a fejlesztésének köszönhetően egy energiabesorolás szempontjából átlagosnak mondható termék a tanulási folyamat során elérhető minimum 10 százalék hatékonyságnövekedéssel akár a legmagasabb energiaosztályú termékekkel egyenlő hatékonyságot ér el,

ezzel a technológia akár százezreket spórol a felhasználóknak.