Március 21-ével megszünteti a zöldség-gyümölcs osztályon eddig ingyenesen elérhető, eldobható műanyag zacskók használatát a Tesco – jelentette be a kiskereskedelmi lánc. Az üzletekben ezentúl többször is használható, biológiailag lebomló zacskó és úgynevezett újrazsák lesz kapható.

20221123 Budaörs Tesco   karácsonyi polcok  karácsonyi bevásárlás Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG A képen: bevásárlókocsi paradicsom  zöldség 20221123 Budaörs 
Tesco   karácsonyi polcok  
karácsonyi bevásárlás 

Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG A képen: bevásárlókocsi paradicsom  zöldség
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság  

A vásárlók ezenkívül – ahogy eddig is – magukkal hozhatják saját szatyraikat, valamint a legtöbb áruház bejáratánál rendszeresen találnak a termékek másodlagos csomagolásából származó, ingyenesen elvihető kartondobozokat, amelyekbe szintén pakolhatnak. 

A környezetbarát lépéssel a Tesco évente 500 tonnával csökkenti a műanyaghulladék mennyiségét.

„Az újonnan bevezetett, biológiailag lebomló zacskó komposztálható, míg az újrazsák minden alkalommal újra használható a vásárlás során. Sokszor azonban – például egy fürt banán vagy egy cukkini esetében – ezekre sincs szükség, ezért arra biztatjuk a hozzánk betérőket, hogy lehetőség szerint vásároljanak csomagolásmentesen” – mondta Hevesi Nóra, a Tesco kommunikációs vezetője.

Milyen zacskókat vezet be a Tesco?

A biológiailag lebomló zacskó űrtartalma körülbelül 4,5 liter, maximális terhelhetősége két kilogramm. Amellett, hogy megújuló összetevőként keményítőt tartalmaz és ezért komposztálható, egy éven belül magától is lebomlik. Ha a komposztálás nem megvalósítható, akkor a korábban megszokottaktól eltérően nem a szelektív, hanem a kommunális gyűjtőbe kell a zacskót elhelyezni. Ugyanakkor a termék a lejárati idején belül többször használható, így vásárláskor nem szükséges minden alkalommal újra megvenni.

Ennél még környezetkímélőbb alternatíva a poliészterből készült, egyliteres, négy kilogramm teherbírású újrazsák, amely rendeltetésszerű használat mellett korlátlan számú alkalommal használható újra. A Tesco március 20. és április 16. között Clubcarddal 99 forintért árusítja az újrazsákot.

Hogyan áll a Tesco a csomagolásokkal?

A Tesco azt írta közleményében, hogy a csomagolásmentes termékek legnagyobb értékesítői közé tartozik Magyarországon. Ezek közé tartoznak a pékáruk, illetve sokféle zöldség és gyümölcs. A vállalat 2025-re azt tűzte ki, hogy minden saját márkás termékének csomagolása száz százalékban újrahasznosítható lesz. Három teljes termékkategóriában már megvalósult ez: mintegy 200 háztartási cikk, 90 rizs- és tésztatermék, valamint az előrecsomagolt zöldségek és gyümölcsök így kerülnek a polcokra. A 2020–21-es pénzügyi évben közel 1200 tonna műanyagot és több mint 15 ezer tonna kartont hasznosítottak újra működésükből.