A szaúd-arábiai állami befektetési alap (PIF) száz repülőgépet is vásárolna a Boeingtől, amelyek valószínűleg egy hamarosan elinduló nemzeti légitársaság flottájában fognak szolgálni – írta a Wall Street Journal.

FARNBOROUGH, ENGLAND - JULY 18: The Boeing 737 Max flies during the Farnborough International Airshow 2022 display on July 18, 2022 in Farnborough, England. Farnborough International Airshow 2022 will host leading innovators from the aerospace, aviation and defence industries.
Fotó: John Keeble / Getty Images

A Boeing és az Airbus hónapok óta versenyez egy szaúdi repülőgépüzletért, amely az elmúlt évek egyik legnagyobb megrendelése lesz. Belsős információk szerint ebben a Boeing kerekedett felül, és jelenleg is folynak a tárgyalások a lehetséges vásárlásról.

A PIF megrendelésének az értéke elérheti a 35 milliárd dollárt, és várhatóan száz, elsősorban széles törzsű, nagy távolságú repülőgépmodelleket vásárolnának.

Szaúd-Arábia 2021-ben közölte, hogy egy második nemzeti légitársaság indítását tervezi, amely egyik célja, hogy a királyság tovább diverzifikálja az olajból származó vagyonát. Emellett egy másik légitársaság létrehozása segítené az országot abban, hogy felvegye a versenyt a többi Öböl-menti országgal, és globális üzleti csomóponttá váljon.

A Boeinggel kötött megállapodás is azt jelzi, hogy Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok között enyhült a feszültség, amit a közelmúltban fokozódó együttműködés is alátámaszt. Az arab ország és Irán pár nappal ezelőtti kibékülése azonban erre még hatással lehet, és ez a Boeing-üzlet jövőjét is befolyásolhatja.

Ha két fél meg tud egyezni, az újabb jelentős megrendelést jelentene a Boeing számára az elmúlt hónapokban. Februárban az Air India bejelentette, hogy 220 repülőgépet vásárolna meg az amerikai gyártótól és európai riválisától, az Airbustól.

Az indiai üzlet a légi közlekedés történetének a legnagyobb kereskedelmirepülőgép-megrendelése volt, amelynek az értéke mintegy 85 milliárd dollár a járművek listaárai alapján. Az United Airlines pedig tavaly decemberben közölte, hogy 100-at vásárolna a Boeing 787 Dreamliner modelljéből.

A koronavírus-járvány alatt a légitársaságok jelentős veszteségeket számoltak el, azonban most a legtöbb vállalat abban bízik, hogy az utazási kedv feléled, és sokan a flottájuk bővítését, modernizálását vagy akár a teljes újjáépítését tervezik.

Frissítés: 

Szaúd-Arábia vasárnap délután hivatalosan is bejelentette az új légitársaság létrehozását, Riyadh Air néven, amely a tervek szerint kétszázezer új munkahelyet hoz majd létre és a várakozások szerint 20 milliárd dollárt ad hozzá az ország GDP-jéhez évente.